Връзки за достъпност

Извънредни новини

Евгени Димитров, който слуша джаз през обектива си


Евгени Димитров
Евгени Димитров

Любителите на джаз музиката в България го познават. Почти няма клубно участие, от което Евгени Димитров да липсва. Намира се на различни места в публиката, движи се бързо и точно, когато го забележиш и решиш да му помахаш… той вече е в другата част на залата. Всъщност, Евгени не е просто слушател на джаз. Той е фотограф, а обективът му е запечатвал неведнъж повечето български и чуждестранни джаз звезди, имали участия в България.

Преди дни Димитров откри изложбата си Big Jazz Photos в столичния Dada Bar.

Там любителите на джаза (и на фотографията) могат да видят седем знакови авторски кадъра на американски и европейски музиканти от джазовата колекция на фоторепортера. Публиката ще види моменти от изпълненията на Ал Жиро, Били Кобъм, Еди Харис, Джеймс Браун, Бети Картър, Ал ди Меола, Ранди Брекър. Експонатите са първи отпечатък на канава с подрамка, в най-високото технологично изпълнение.

Част от експозицията в Dada bar
Част от експозицията в Dada bar

“Тази идея никак не е нова”, казва Димитров пред Свободна Европа. И обяснява, че част от снимките му вече са излагани. Той разказва, че снима джаз концерти от 1992 г., а първата си изложба с подобна насоченост прави шест години по-късно.

В делника си Евгени е… фотограф. Той е основател на фотоагенцията “БулФото”.

“Работя си хобито, трудно различавам едното от другото”, казва той в отговор на въпрос не се ли изморява, когато през деня снима, а за вечерната си почивка прави същото отново.

“За мен е еднакво забавление дали ще изловя някой от народните представители да си рови в носа по време на заседанията на парламента или ще снимам вечер за удоволствие“, казва фотографът, според когото работата и хобито ти да са едно и също занимание всъщност е предимство.

А на въпрос как избира хобито си и защо снима точно джаз, Евгени обяснява стегнато: това е любимата му музика, а джазмените са много подходящи за снимане. “Джазовите музиканти физически се изразяват по много по-красив начин. Те нямат нужда от пайети и лъскавотийка, за да бъдат интересни”, казва фотографът.

За себе си Димитров уточнява, че снимането му помага да чува джаза по-добре. “През очите успявам да чувам по-добре музиката”, разказва той и допълва: “слушайки пък успявам да уловя по-добре момента”.

Евгени Димитров е на 51 години. Роден е през 1970 г. в Пловдив, расте в Плевен и в крайна сметка живее в София. Завършва журналистика и разказва, че винаги е съчетавал писането и снимането. Работил е във вестниците “Континент”, “Новинар” и “Кеш”. След като създава агенция “БулФото”, това е основното му занимание.

XS
SM
MD
LG