Връзки за достъпност

Извънредни новини

Молдова не може да плати на "Газпром" и въведе извънредно положение


Бензиностанция в Молдова през декември 2021 г.
Бензиностанция в Молдова през декември 2021 г.

Правителството в Молдова обяви 60-дневно извънредно положение заради криза в енергийния сектор. Страната не може да плати задълженията си към „Газпром“, а на 20 януари енергийният гигант отхвърли искането за разсрочено плащане.

Премиерът Наталия Гаврилита каза пред парламента в четвъртък, че „Молдовагаз“ е предложил да плати 38 милиона долара на „Газпром“ до 20 януари, а останалите 25 милиона долара да бъдат изплатени на по-късна дата. Държавният руски енергиен гигант обаче е отхвърлил предложението.

Извънредното положение дава на кабинета повече контрол над управлението на енергийния сектор, като например пренасочването на доставките на газ от промишлеността към домакинствата и използване на средства от държавния бюджет за плащане на газта, каза Гаврилита.

В края на миналата година Русия, която от десетилетия доставя газ на Молдова, заплаши да прекъсне доставките. Страните не бяха успели да се споразумеят за удължаването на двустранния им договор, който изтече през септември.

Молдова обяви извънредно положение през октомври и започна да купува газ от други страни. Впоследствие двете държави се споразумяха да удължат договора за период от пет години.

На 11 януари обаче министърът на инфраструктурата и регионалното развитие на Молдова Андрей Спину съобщи, че изкупната цена се е увеличила от 550 долара на хиляда кубически метра през декември до 647 долара през януари. Това увеличение е значително за една от най-бедните страни в Европа.

Международни анализатори казват, че Русия използва природния газ като начин да накаже Молдова за избора на прозападния президент Мая Санду през 2020 г. Тя спечели срещу подкрепяния от Русия тогава действащ президент Игор Додон.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG