Връзки за достъпност

Извънредни новини

Емил Табаков, който дирижира собствената си музика


Емил Табаков
Емил Табаков

Музиканти казват за него, че може да дирижира, без да има нотите пред себе си. Просто държи "в главата си" цялото произведение. Освен това няма значение от коя епоха е произведението, защото репертоарът му е огромен - от барокова до съвсем съвременна музика.

В четвъртък Емил Табаков ще дирижира едно от най-новите музикални произведения - с тази разлика, че то не е писано от друг, а е негово собствено. Казва се "Концерт за цигулка и оркестър" и ще звучи в Зала "България" в София. Солист е Светлин Русев.

Твърде малко диригенти по света са също и композитори. Такива са Густав Малер и Рихард Щраус, например. В България такъв е Васил Казанджиев. Има и други, разбира се, но списъкът съвсем не е дълъг.

"Концертът за цигулка и оркестър" вече имаше премиера в България - това стана миналата година по време на Мартенските музикални дни в Русе. Софийската публика ще го чуе за първи път в четвъртък.

Емил Табаков е от плеядата забележителни български диригенти, сред които бяха също Емил Чакъров и Димитър Манолов. Във Великобритания са го определяли като един от стоте най-добри професионалисти в света. Сред 250-те диска, в които е записана дирижирана от него музика, са такива, които са издавани от Елан, Капричио Делта, Еми, Пентагон. Гостувал е със свои оркестри или като гост диригент в залите на пет континента.

Емил Табаков е роден в Русе през 1947 г. Завършва Националната музикална академия в София през 1974, а само две години по-късно става диригент на Русенската филхармония. Още година по-късно печели първата си награда - тази за млад диригент в Копенхаген.

Бил е ръководител на Камерния ансамбъл "Софийски солисти", бил е главен диригент на филхармониите на София и Белград, и на симфонични оркестри в Анкара и в София.

През 1997 г. е министър на културата в служебното правителство на Стефан Софиянски.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG