Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът на Австрия одобри задължителната ваксинация


Канцлерът на Австрия Карл Нихамер
Канцлерът на Австрия Карл Нихамер

Долната камара на австрийския парламент одобри законопроекта за задължителна ваксинация за COVID-19, предаде БТА, като се позова на световните агенции.

Текстовете бяха подкрепени от консерваторите, зелените, социалдемократите и либералите, а срещу него се обявиха противниците на ваксинацията от крайнодясната Австрийска партия на свободата. Срещу новите мерки в Австрия се провеждаха и протести.

За да влезе в сила нормативният акт, трябва да бъде гласуван и във Федералния съвет, горната камара на парламента, където управляващите партии имат мнозинство. Предвидено е да бъде разгледан там на 3 февруари.

Ако бъде одобрена, задължителната ваксинация ще влезе в сила на 4 февруари. С това Австрия ще стане първата страна в ЕС, която предприема подобна мярка.

Законът предвижда задължителна ваксинация за всички над 18 години, които имат адресна регистрация на територията на Австрия. След встъпителната фаза, която дава възможност на все още колебаещите се да се ваксинират до 15 март, ще бъде извършван контрол от служителите на полицията и ще бъдат налагани глоби. Санкциите могат да стигнат до 3600 евро за тримесечие.

В третата фаза всички ще получат час за ваксинация и ако откажат да се ваксинират, ще получат административната санкция, предвиждаща глоба. Освободени от задължението да се ваксинират са бременни, хора с определени заболявания и оздравели от коронавирус, които не са просрочили 180 дни от деня на положителен тест.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG