Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бюджетът за 2022 г.: минимална заплата от 710 лв. и дефицит от 5,9 млрд. лева


Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев
Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев

От 1 април минималната работна заплата ще бъде 710 лева. Това предвижда Закона за бюджета за 2022 г. Параметрите му бяха представени в петък от вицепремиера и министър на финансите Асен Василев.

До 710 лева тази сума се увеличава и обезщетението за майчинство през втората година.

Пенсиите ще бъдат осъвременени с 6,1% от 1 юли, обяви Асен Василев.

В бюджета заляга и уговореното по време на коалиционните преговори покачване на максималния осигурителен праг от 3000 лв. на 3400 лв. Попитан за коментар на недоволството у част от бизнеса по темата, Василев отговори: "Максималният осигурителен доход, както и минималната заплата, трябва да се движат в тандем със средната работна заплата".

Финансовата рамка пък вицепремиерът описа като “бюджет на икономическия растеж”. В нея е заложен растеж от 4,8%.

Заложените приходите в проекта за държавен бюджет за 2022 година са на ниво 57,2532 млрд. лева, а разходите - за 63,1538 млрд. лева. Предвижда се дефицит от 5,9003 млрд. лева, или 4,1% от брутния вътрешен продукт (БВП), като в тази стойност са включени и средствата, предвидени да обезпечар мерките срещу COVID-19.

Новият дълг се предвижда да бъде над 7 милиарда лева. С три милиарда от тях обаче ще бъдат рефинансирани стари задължения.

Увеличават се средствата в редица сектори, като за целта ще се предвидят и инвестиции в хора, заяви още Василев. И обясни, че с бюджета за 2022 г. се надява да се постави началото на нова политика, в която “държавата не раздава пари на калпак, не раздава пари в чували, а инвестира”.

Според предвижданията на кабинета бюджетът за настоящата година ще влезе в сила от април. Дотогава в сила ще бъде законът за бюджета за 2021 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG