Връзки за достъпност

Извънредни новини

Многохиляден протест срещу мерките заради COVID-19 в Брюксел прерасна в безредици


По данни на белгийската полиция в неделния протест в Брюксел са участвали около 50 000 души
По данни на белгийската полиция в неделния протест в Брюксел са участвали около 50 000 души

Десетки хиляди протестираха в неделя в белгийската столица Брюксел срещу въведените мерки и ограничения заради разпространението на коронавирусния вариант Омикрон.

Демонстрацията започна като мирно шествие, но впоследствие прерасна в безредици и се наложи полицията да използва водни оръдия и сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите.

Основаната част от участниците бяха белгийци, но към тях се присъединиха и много хора от Франция, Нидерлания, Германия и Италия. В тълпата се забелязваха знамена още на Полша, Румъния, Португалия, Албания и други.

По данни на местните органи на реда в демонстрацията са се включили около 50 000 души. Шествието в Брюксел беше организирано като своеобразно продължение на подобни протести в десетки други европейски градове, проведени в неделя.

Броят на новозаразените през миналата седмица в Белгия надхвърли над 60 000 на ден, но тъй като Омикрон е по-малко агресивен и заради високият процент на ваксинираните в Европа, здравните системи не са под толкова голям натиск, колкото при предишните вълни, пише Франс прес.

В петък белгийският премиер Александер Де Кро обяви, че ресторантите и баровете могат да удължат работното си време, но нощните клубове остават затворени. Съседна Франция пък обяви, че ще започне да вдига постопенно ограниченията заради COVID-19 от 2 февруари, след като местните здравни власти видяха "окуражаващи сигнали", че вълната от инфекции заради Омикрон спада.

На този фон протестиращите в неделя в Брюксел се обявиха срещу продължаването на ограничителните мерки и срещу ваксинирането на деца. Основното искане, скандирано от тълпата, беше "Свобода".

След началото на шествието, постепенно започнаха и проявите на агресия от отделни участници в него. Сблъсъците ескалираха, когато протестиращите достигнаха брюкселския дипломатически квартал. На видеокадри се виждат облечени в черно демонстранти, които хвърлят бомбички към сграда на дипломатическата служба на Европейския съюз (ЕС) и чупят прозорци.

Последваха многократни предупреждения от полицията множеството да се разпръсне, след което в действие бяха пуснати водни оръдия и голямо количество сълзотворен газ. По данни на силите на реда по време на безредиците са задържани поне 70 души, а трима униформени и 12 протестиращи са потърсили медицинска помощ.

"Остро осъждам безсмислените разрушения и насилието по време на демонстрацията в Брюксел, включително срещу сградата на нашата дипломатическа служба", написа в Туитър върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG