Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Най-корумпираната в ЕС ". България влоши позицията си в класацията на "Трансперънси интернешънъл"


България заема 78-о място, което е с две места по-назад от позицията на страната за 2020 г. Това е най-ниската позиция на страна от ЕС.
България заема 78-о място, което е с две места по-назад от позицията на страната за 2020 г. Това е най-ниската позиция на страна от ЕС.

България остава най-корумпираната страна Европейския съюз (ЕС) според възприятията на хората, живеещи в нея. Това показва годишният доклад на "Трансперънси интернешънъл" за 2021 г., който беше разпространен във вторник.

"Индексът за възприятие на корупцията" се публикува всяка година и обхваща целия свят. От общо 180-те държави в актуалната класация България заема 78-о място, което е с две места по-назад от позицията на страната за 2020 г. Това е най-ниската позиция на страна от ЕС. Същото 78-о място заемат още Бенин, Буркина Фасо и Бахрейн.

Позицията на България в класацията показва "системни, трайни и структурни проблеми в борбата с корупцията", каза Калин Славов, изпълнителен директор на асоциацията "Прозрачност без граници", която е българското представителство на "Трансперънси интернешънъл".

През годините индексът за страната ни се движи между 41 и 43 пункта, което показва, че не просто нямаме напредък, а България "тъпче на едно и също място в борбата с корупция", отбеляза и експертката от "Прозрачност без граници" Ваня Нушева.

На първо място в актуалната класация с най-добри показатели са Дания, Финландия, Нова Зеландия, Норвегия, Сингапур и Швеция. На последно място като страната, в която населението има най-силно убеждение, че се шири масова корупция, е посочен Южен Судан.

Международно утвърдена дефиниция за корупция, която използват и авторите на доклада, е злоупотреба с обществено положение за лично облагодетелстване.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG