Връзки за достъпност

Извънредни новини

България ще отговаря за "ваксинационeн провал" пред Съвета на Европа и съда


Хиляди българи с хронични заболявания, както и такива на възраст над 60 години, "са можели да избегнат тежко боледуване и смърт, ако са били ваксинирани навреме", се казва в жалбата до Европейския комитет по социални права.

България е обект на две жалби за "ваксинационния провал" при имунизирането на най-уязвимите групи от своето население. Едната е подадена пред Европейския комитет за социални права (ЕКСП), а другата – пред Софийския районен съд (СРС).

Това съобщи във вторник Българският хелзинкски комитет (БХК), който е участвал в подготвянето на жалбите заедно с Института по европейски политики "Отворено общество".

В тях са изложени аргументи за това, че хиляди българи с хронични заболявания, както и такива на възраст над 60 години, "са можели да избегнат тежко боледуване и смърт, ако са били ваксинирани навреме".

"България не е осигурила приоритетен достъп до ваксини за тези групи в периода, когато достъпът до ваксини беше ограничен, между декември 2020 и май 2021 г.", пише в жалбата, внесена в Европейския комитет по социални права от "Отворено общество".

ЕКСП е орган на Съвета на Европа, който следи за изпълнението на ратифицираната от България през 2000 г. Европейска социална харта, която гарантира основните социални и икономически права на гражданите.

Жалбата до комитета е свързана основно с приетия в края на 2020 г. от третото правителство на Бойко Борисов (2017-2021) Национален план за ваксиниране срещу COVID-19. Той предвиждаше възрастните и хронично болните хора да се ваксинират едва в четвъртия етап от масовата имунизация.

Освен това в жалбата се казва, че "България не се е справила със задължението си правилно и адекватно да информира и образова хората, особено най-уязвимите, относно важността на получаването на ваксината срещу COVID-19 като средство за защита".

Тези аргументи фигурират и в иск, подаден от БХК в Софийския районен съд по Закона за защита от дискриминация. В него се казва, че Националният план за ваксиниране "е поставил групата на възрастните хора и хората с придружаващи хронични заболявания в по-нисък приоритет от други групи по отношение на достъпа им до ваксиниране с първите доставени в страната дози от ваксините срещу COVID-19".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG