Връзки за достъпност

Извънредни новини

България започва преговори за присъединяване към ОИСР


Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен на среща на представителите на ОИСР в Париж, октомври 2021. Снимката е илюстративна.
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен на среща на представителите на ОИСР в Париж, октомври 2021. Снимката е илюстративна.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) започва преговори за присъединяване с шест страни, сред които и България. Това стана ясно в сряда, като другите държави са Аржентина, Бразилия, Перу, Румъния и Хърватия.

ОИСР има за цел да усилва икономиките на страните членкии, да стимулира пазарната икономическа система, както и да подпомага разрастването на свободната търговия. В престижната организация членуват общо 38 държави, като сред тях са някои от най-богатите в света.

За момента не е ясно в какъв срок е планирано присъединяването на всяка от шестте държави. Според анонимен източник от Бразилия, цитиран от БТА, процедурата за приемане на нов член в ОИСР със седалище в Париж отнема между 3 и 5 години. Кандидатките ще бъдат оценявани отповече от 20 комисии.

България получава официална покана да започне преговори за присъединяване, след като преди близо 15 години подава молба за членство. Приемането ѝ има потенциал да повиши инвестициите в страната и ще дъде възможност на България да участва във вземането на важни решения по глобални теми.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG