Връзки за достъпност

Извънредни новини

Киргизстан и Таджикистан се договориха за прекатяване на огъня по границата


Властите в Таджикистан обсъждат сблъсъците.
Властите в Таджикистан обсъждат сблъсъците.

Властите в Киргизстан и Таджикистан се договориха в петък за пълно прекратяване на огъня по границата си. Това се случва след сблъсъци между силите за сигурност на двете държави, които убиха двама души, а десетки бяха ранени.

Насилието избухнало в четвъртък вечерта и е най-кървавата ескалация между двете страни, след като миналата година жертвите бяха десетки.

Държавният комитет за национална сигурност на Таджикистан съобщи, че двама цивилни са убити и 10 други са ранени. В това число влизат шестима души от силите за сигурност и четирима цивилни. Министерството на здравеопазването на Киргизстан пък публикува информация за 11 ранени, които са откарани в болница. Министерството на извънредните ситуации съобщи, че повече от 24 000 граждани на Киргизстан са били евакуирани от района на боевете.

В ранните часове на 28 януари граничната служба на Киргизстан заяви, че е постигнала пълно прекратяване на огъня, след като официални лица от двете страни са провели разговори.

Според споразумението двете страни ще изтеглят допълнителни сили и техника от границата, ще отворят напълно магистралата Баткен-Исфана. На границата пък ще бъде установен съвместен патрул.

Двете страни по-рано се обвиниха взаимно в разпалването на сраженията.

Почти половината от 970-километровата киргизко-таджикска граница все още не е демаркирана. Това води до систематично до ескалиращо напрежение, откакто двете страни придобиха независимост след разпадането на бившия Съветски съюз.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG