Връзки за достъпност

Извънредни новини

Джо Байдън каза, че ще изпрати малък брой войски в Източна Европа


Амриканският президент Джо Байдън
Амриканският президент Джо Байдън

САЩ скоро ще изпратят малък брой американски войници в страните от Източна Европа и НАТО. Това каза президентът на САЩ Джо Байдън, цитиран от световните агенции.

Причината са нарастващите опасения, че струпването на руски войски по границите с Украйна може да бъде прелюдия към инвазия. “Скоро ще изпратя американски войски в Източна Европа и в страните от НАТО. Не много”, каза Байдън пред журналисти.

По-рано тази седмица Пентагонът съобщи, че е поставил около 8500 войници в готовност за възможно разполагане в Европа.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин каза по-рано, че руският президент Владимир Путин разполага с всички военни способности да действа срещу Украйна, а следващите действия на Русия действия се свеждат до "политическо решение". Лойд допълни, че макар Вашингтон да не вярва, че Путин е взел окончателно решение да използва сила срещу Украйна, "той очевидно вече има тази възможност."

Междувременно Кремъл каза, че Русия ще проучи писмените отговори, предоставени от Съединените американски щати и НАТО по отношение на исканията на Москва за гаранции за сигурност и след това “ще вземе решение за по-нататъшни действия“.

На този фон президентът на Украйна Владимир Зеленски призова Запада да не създава паника. На пресконференция пред чуждестранни репортери той каза, че предупрежденията за предстояща инвазия излагат на риск украинската икономика.

“Има сигнали дори от уважавани държавни лидери, те просто казват, че утре ще има война. Това е паника - колко струва [тя] на държавата ни?" каза украинският президент. "Не казвам, че ескалацията не е възможна, но не се нуждаем от тази паника", коментира Зеленски. Той добави, че именно това е казал в четвъртък по телефона на президента Джо Байдън.

Украинският президент добави, че Киев се нуждае не само от военна подкрепа от Запада по време на настоящата криза, но и от политическа и икономическа подкрепа, включително 4-5 милиарда долара за стабилизиране на икономиката.

Всичко това се случва на фона на продължаваща седмици ескалация на кризата с Украйна. Русия е струпала над 100-хилядна армия, твърдят западни разузнавания, до границата с Украйна и провежда поредица сухопътни и морски военни учения. Това предизвиква опасения за нападение, особено на фона на незаконно анексирания от Москва украински полуостров Крим през 2014 г.

Кремъл отрича да има такива планове и определя НАТО като заплаха за сигурността си, затова настоява за правни гаранции, че Алиансът няма да се разширява още на изток, включително и с Украйна. Вашингтон и НАТО определиха някои от исканията като напълно неприемливи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG