Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Водят се разговори". Мая Манолова потвърди създаването на нова лява партия


Мая Манолова
Мая Манолова

Лидерът на “Изправи се.БГ” Мая Манолова потвърди подготовката на нов ляв политически проект. Това се случва около две седмици след появата на информацията, че бивши социалисти подготвят партия, чието лице ще бъде ексслужебният вицепремиер Атанас Пеканов. По тази причина и медийни публикации свързваха евентуалното ново формирование с президента Румен Радев.

Преди дни Пеканов отрече да участва в нова партия. “Нямам амбиции да правя партии. Върнал съм се към академичната си кариера”, каза той пред бТВ.

Ден по-късно Манолова обаче коментира, че “се водят разговори” в тази посока.

"Водят се разговори, ще се включат различни организации. "Изправи се БГ. Ние идваме" ще е част от тази платформа, но няма аз да съм лицето. Търси се широко обединение. БСП не са двигател на тези процеси", каза Манолова пред бТВ.

Пред Свободна Европа тя потвърди думите си. “Леви хора в България разговорят за софмирането на нов проект, тъй като социалният вектор липсва”.

По думите ѝ картината около проекта ще се оформи скоро. Манолова обаче отказа да се обвърже със срокове.

Твърденията за създаването на социална партия се засилиха след като в края на миналата седмица Конгресът на БСП отхвърли оставката лидера си Корнелия Нинова. Това доведе до недоволство в част от левицата. Бившият председател на партията Михаил Миков я напусна с твърдението, че случилото се е “унижение” за БСП.

Напускането му предизвика въпроси както към него, така и към движението в рамките на БСП “Социализъм 21 век” дали подготвят отделяне от “Позитано” 20. Свързаните с движението отрекоха, че подготвят партия, но коментираха, че вероятността да се появи нова формация е голяма, ако в БСП няма промяна.

Лидерът на “Изправи се.БГ” Мая Манолова не коментира дали към формациятя, в чието сформиране участва, ще се присъединят настоящите членове на БСП. “"Вътрешнопартийните процеси в БСП не са източник и двигател на тези процеси”, каза тя.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG