Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Да, България" преизбра за свой лидер Христо Иванов. Той прогнозира предсрочни избори


Христо Иванов
Христо Иванов

Председателят на “Да, България” Христо Иванов беше преизбран на поста си в партията. Нов мандат той получи в събота по време на заседанието на втората Национална конференция на формацията.

Подкрепата си за него са дали 692-ма делегати, 14 са били против, а 42-ма са се въздържали. Гласуването на оставката беше закрито за журналисти, а делегатите гласуваха онлайн.

Иванов подаде оставка като председател на “Да, България” след лошия резултат на коалиция “Демократична България” на последните парламентарни избори пред ноември 2021 г.

Тогава "Демократична България" спечели подкрепата на 6.37% от гласувалите. Резултатът беше беше сериозен спад спрямо резултатите на вота през юли. Тогава ДБ спечели подкрепата на 12.64% от гласувалите.

Въпреки свитата подкрепа “Демократична България” участва в правителството на новата четворна коалиция. “Да, България” има двама министри - правосъдният Надежда Йорданова и на електронното управление Божидар Божанов.

Христо Иванов е първият и единствен до момента председател на “Да, България”. Той е неин лидер от 2017 година, когато формацията беше учредена. След като подаде оставка в края на 2021 г. не беше ясно дали негови съпартийци ще се кандидатират за председателския пост. Единственият, който получи номинация обаче беше той.

В събота Иванов каза по повода, че “не ме пускат, преди да съм си довършил работата”. И даде заявка, че ще работи за това да има много млади кандидати за лидерския пост до следващите избори.

От изказването му по време на конференцията се разбра, че не изключва възможността да има предсрочни парламентарни избори. "Не съм врачка, но това ми е усещането", каза той пред съпартийците си.

По-късно той обясни, че в думите му не трябва да се търси конкретен политически смисъл смисъл. "Има дълбоки фактори на нестабилност и те с голяма степен на вероятност ще доведат до такива [предсрочни избори]", каза Иванов.

Той уточни, че няма намерение да води политиката на "Да, България" и "Демократична България" в тази посока, нито това е част от заплаха към коалиционните партньори. "Просто е опит за един по-дълбок анализ на това, което се случва в България", допълни той.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG