Връзки за достъпност

Извънредни новини

Серджо Матарела беше избран за втори президентски мандат в Италия


Италианският президент Серджо Матарела и премиерът Марио Драги

Партиите в Италия гласуваха за оставането на досегашния президент Серджо Матарела за още един мандат. По този начин те предотвратиха политическия хаос, който провалът в избора на негов наследник можеше да предизвика.

Причината за опасение от политическа криза беше, че преди да преизберат Матарела, партиите в италианския парламент проведоха седем неуспешни опита за избиране на държавен глава. Матарела беше избран на осмия тур.

Матарела многократно заяви, че не иска нов мандат. По-рано обаче водачите на всички парламентарни групи на мнозинството от Сената и Камарата на депутатите проведоха разговори с него в президентския дворец Квиринал. След преговорите Матарела е приел да бъде преизбран за президент.

Премиерът на Италия Марио Драги също призова 80-годишният Матарела да остане на поста “за доброто и стабилността на страната”.

Матарела за първи път той зае поста през 2015 г. и седемгодишният му мандат трябваше да изтече на 3 февруари. Той спечели втория мандат със 759 гласа, далеч надхвърляйки прага от необходимите 505.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG