Връзки за достъпност

Извънредни новини

Държавата ще проверява как Столична община е поръчала улични лампи за 73 млн. лв.


Кирил Петков
Кирил Петков

Премиерът Кирил Петков реагира във Фейсбук на изнесени данни от общинския съветник Борис Бонев за "скандални договори за улично осветление", сключени от Столичната община. Още в понеделник ще разпоредя проверки по тези изнесени факти, посочва министър-председателят.

В неделя пред бТВ общинският съветник изнесе информация за подписани договори от Столична община, с които тя се готви да плати за уличното осветление цени между три и 77 пъти по-високи от пазарните. Организацията на Бонев “Спаси София” е разследвала обществена поръчка на стойност 73 млн. лева.

По думите на Бонев обществената поръчка в столицата е разделена на четири части, като те са спечелени от две фирми – по две части на фирма.

Така се стига до момента, в който две напълно еднакви улични лампи на бул. "Цар Освободител" струват съответно 5755 лв. и 1587 лв. Единствената разлика е, че са от двете страни на улицата, която разделя районите, в които поръчката ще бъде изпълнена от двете фирми.

Компаниите, за които става дума са "Лог Сиберия" и "Улично осветление”. По думите на Бонев "Лог Сиберия" работи с пет пъти по-високи цени в сравнение с офертите, подадени от "Улично осветление".

Ето защо Бонев поиска оставката на заместник-кмета по транспорта Кристиан Кръстев, който е сложил подписа си под тези договори. От ствоя страна Кръстев коментира, че ценообразуването на поръчката се прави на базата на два детайла - изграждане и основен ремонт, както и абонамент и поддръжка.

“Философията на едната фирма е да даде по-високи цени за изграждане. Другата фирма е дала по-високи цени за поддръжка и по-ниски за изграждане. Средната цена за всяка една е приблизително една и съща'', каза Кръстев, но не посочи конктретни числа.

Веднага след като Бонев оповести данните пред бТВ, във Фейсбук премиерът Петков реагира на изнесените числа. “"Когато в София, заради начина на провеждане на обществените поръчки, една улична лампа от едната страна на улицата струва 1587 лв., а от другата страна на същата улица струва 5755 лв., значи наистина ни трябва Антикорупционна комисия с разследващи функции”, написа той.

По думите му още от понеделник държавата ще започне проверка по изнесените данни.

Малко по-късно в неделя стана ясно, че "Вътрешен одит“ на Столична община също ще извърши проверка на процедурите. Това е разпоредила кметицата Йорданка Фандъкова.

В обхвата на проверката, освен избора на изпълнители за ремонт и изграждане на улично осветление, ще се включат и направените възлагания на различни дейности и плащанията им до момента, съобщи в неделя пресцентърът на столичната община.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG