Връзки за достъпност

Извънредни новини

КПКОНПИ започва проверка срещу Гешев и иска сигнали от Надежда Йорданова


Председателят на КПКОНПИ в оставка Сотир Цацаров и главният прокурор Иван Гешев
Председателят на КПКОНПИ в оставка Сотир Цацаров и главният прокурор Иван Гешев

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) започва проверка срещу главния прокурор Иван Гешев. Повод за нея са сигналите за извършени от Гешев нарушения, за които правосъдната министърка Надежда Йорданова неколкократно съобщи, че е получила.

В тази връзка в понеделник от комисията съобщиха, че са изисквали от Йорданова "заверени копия от подадените сигнали и друга относима информация". Досега Йорданова не е конкретизирала какво е съдържанието на тези сигнали, тъй като все още изчаква решението на Конституционния съд. Той трябва да се произнесе дали правосъдният министър може да поиска от ВСС отстраняване на главния прокурор.

Това конституционно дело беше образувано по искане на служебния правосъден министър Янаки Стоилов, след като Висшият съдебен съвет отказа да допусне за разглеждане по същество искането му за отстраняване на Гешев.

След като встъпи в длъжност на мястото на Стоилов, Йорданова на няколко пъти заяви, че при нея има няколко сигнали срещу Гешев. Досега тя е споменавала конкретно само случая "Жоси", в който един от собствениците на фирмата твърди, че е прехвърлил на бащата на Гешев дял от нея, за да получи съдействие от прокуратурата в спор с друг съсобственик.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG