Връзки за достъпност

Извънредни новини

Имам качества за кмет, а в ПП виждам потенциални партньори. Борис Бонев пред Свободна Европа


Борис Бонев
Борис Бонев

Общинският съветник в София Борис Бонев смята, че има качествата да бъде "добър кмет на София". В новата формация "Продължаваме промяната" той вижда "потенциални партньори" в града. Така той отговори на въпрос дали се надява на подкрепата на коалицията на Кирил Петков и Асен Василев за местните избори догодина.

"Смятам, че [Продължаваме промяната] са едни от потенциалните партньори, с които можем да говорим за съвместни действия в София", каза Бонев в "Студио България" на Свободна Европа. По думите му на "национално ниво се [е получила] подобна четворна коалиция, която в момента прави опит да санира всичко след ГЕРБ". Ето защо Бонев смята, че София има нужда от същото.

Общинският съветник разясни разкритията си за обществената поръчка за улично осветление в София, с които предизвика скандал в края на миналата седмица. Той сравни цените, които плаща Столичната община, със ситуацията в полската столица Варшава. Там срещу 13 млн. лева по сметки на "Спаси София" местната власт е успяла да смени 38 000 натриеви лампи с лед осветление.

"Ние направихме една сметка, че дори да вземем най-базовата и най-евтина цена от този търг, който Столична община е подписала, същите тези 38 000 лампи, за да ги подменим в София, ще ни излезе над 60 млн. лева", каза Бонев.

Ето и пълния текст на интервюто:

- Пет институции вече проверяват обществената поръчка за осветлението в София. Става дума за това, което вие разказахте пред бТВ – над 70 млн. лева. И се оказва така, че при едната фирма една лампа струва над 5700 лева, а при другата фирма – 1500 лева. Обаче зам.-кметът на София Кристиян Кръстев твърди, че всичко е по закон, Вие преувеличавате и това не е вярно. До какво ще доведат тези проверки, господин Бонев, при положение, че той твърди, че всичко е законно?

- Първо, информацията на нашите хубави графики не е просто взета отнякъде случайно. Това са цените, които са записани в сключените договори между Столична община и съответните две фирми. Тези цени, тези договори, цялата информация по тази обществена поръчка е публично достъпна на сайта на Агенцията за обществените поръчки. Тоест всеки един от вас, от нас, от зрителите може да влезе и да провери сам с очите си, че за едни и същи позиции – защото изискванията към фирмите, които са участвали в тази обществена поръчка, са абсолютно идентични – едната фирма дава цена за доставка на LED лампа от 3710 лв., а другата фирма за абсолютно същата лампа – 970 лв.

- Това са различни лампи от тези, които бяхте показал, така ли?

- Не, тук конкретно аз Ви цитирам самата лампа като осветително тяло. Цените, които ние показахме, всъщност е цялата стойност за шахтата, за стълба, за рогатката, за самата лампа и затова и когато демонстрирахме това огромно несъответствие, казахме: ако случайно стане инцидент, кола блъсне стълба и той падне на бул. "Цар Освободител", от едната страна ако падне стълбът, поправката ще струва 5800 лв. за всичките неща, а [ако падне] от другата страна, ще струва 1600 лв. Това е разлика, която ние намираме за абсолютно недопустима и в никакъв случай не смятаме, че е нормално за Столична община. Общината в крайна сметка е възложител, тя е пуснала тази обществена поръчка, тя трябва да носи отговорност. Както се казва, не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава. В случая Столична община дава тази баница и фирмите наистина са се постарали много добре да я ядат.

- Какво обаче казва фирмата „Лог Сиберия“. Да обясним за зрителите, това е по-скъпата фирма, която дава доста по-висока, в пъти, цена. От „Лог Сиберия“ казват, че в средствата за по-скъпите лампи влизат както средствата за използването на строителна техника, така и самото осветително тяло, така и монтажът, трудът на инженерите. Има ли опция това да е преувеличено, което Вие твърдите, и те най-добросъвестно да са опитали да вместят всичко в тези средства?

- Както Ви казах, изискванията към всички фирми, които са кандидатствали за тази обществена поръчка, са напълно идентични. Тоест, какво конкретно тази фирма си калкулира в цената, това е нейна работа. Логично е, разбира се, да калкулира заплата на служителите, механизация, складови дейности и т.н. Но това всички го правят. Това, което обаче общината я интересува, е крайната цена. И отново повтарям, в подписаните договори, в така наречената ценова оферта виждаме огромни различия между двете спечелили фирми по отношение на елементите, които ценообразуват. Например, въпросната фирма „Лог Сиберия“ е записала в тези елементи, че часовата ѝ ставка е 40лв./час. Другата е дала 7,32 лв./час.

- Тези 40лв./час правят над 7000 лв. месечна заплата.

- Над 7000 лв. на месец.

- Обаче Кристиян Кръстев твърди, че това е за непредвидени дейности, експертен труд, който никой няма да плати.

- Ето тука просто това е много интересно как се формира една манипулация. В договора има член, който казва: в случаи на непредвидени обстоятелства, в които по една или друга причина строително-монтажните работи не са били включени в количествените сметки или нещо възникне извънредно, се смятат цените на новите услуги, които ще бъдат възложени, на база, да, на тези цени. Това, което обаче господин Кръстев пропуска да каже, е че количествените сметки, тоест цените за изграждане на лампи в договора също са сметнати по тези цени.

Ето това са елементите за ценообразуването за инвестиционните разходи. Тоест всичките тези цени, които впоследствие са толкова високи с по 1000, по 2000, по 4000 лв. и т.н.. Те са толкова, защото са смятани, използвайки тези стойности. Тоест когато Столична община в районите, спечелени от скъпата фирма, възложи да се направи една лампа, тя тази нова лампа ще я направи по тези високи цени. А те са високи заради тези ценообразувания. Тоест това, което каза зам.-кметът, е половината от реалността. Да, ако има непредвидени разходи, също ще се смятат по тази цена, но пропусна да каже, че всъщност всичките разходи за инвестициите вече са сметнати по тази цена и вече са заложени в количествената сметка.

- Този разговор в публичното пространство тече от неделя, нека се опитаме да обясним. Ето какво казва зам.-кметът: на фирмата "Улично осветление" (условно наречена "по-евтината") е платено повече, отколкото на "Лог Сиберия" (по-скъпата). И казва така: "Фирмата, за която Борис Бонев твърди, че е по-скъпа, е дала с 200 000 лева по-малко отколкото тази, която е по-евтина". Как обяснявате това?

- Много просто. Поръчката е разделена на две различни дейности: едното е поддръжка на съществуващо улично осветление. Другото пък е строителство на ново улично осветление. Цените, които ние през цялото време цитираме са за строителството на ново улично осветление. И затова казваме: ако Столична община възложи на скъпата фирма в северните райони на София да построи една лампа, то за цената, която ще плати за тази една лампа в южните райони ще могат да се поставят четири лампи. Да, има разлики в цените за поддръжката, те не са толкова големи.

Но, всъщност, това което заместник-кметът ни казва, е: бъдете спокойни, едната фирма ни е дала много скъпи цени за поддръжката, другата – много скъпи цени за строителство и то така се балансирало. Обаче… чакайте малко, работата на един възложител, работата на една община, която отговорно разходва средствата на данъкоплатците, не е да търси баланс между цените на различните фирми. Целта е да намери най-добрите цени и най-високото качество. И възниква въпросът: вместо да ми обяснява как балансира и цените за поддръжка и строителство, не можа ли когато залага критериите за обществената поръчка заместник-кметът да настоява да имаме най-ниските и добри цени и за поддръжка и за строителство. Сами виждате – вземат се едни числа, хвърлят се в пространството, за да се обърка обществото.

И между другото, в данните, които г-н Кръстев показа, той ги беше разделил за поддръжка, но беше дал и данните за това, което е инвестирано в ново улично осветление. И между другото тези данни са: 900 000 лева са дадени на "Лог Сиберия" за улично осветление, 700 000 лева са дадени на "Улично осветление". По-важното е за тези пари колко лампи са сложени?

- Има ли отчет до момента, разбивка, за да се види?

- Не съм видял подобно нещо до момента. Би трябвало да има.

Това, което искам да кажа е, че заради по-скъпите цени тези 900 000 лева, които са дадени на "Лог Сиберия" миналата година, тя е могла да направи 155 лампи. А другата фирма, заради по-евтините си цени и въпреки че е получила с 200 000 лева по-малко е направила 455 лампи. Три и половина пъти е разликата. Това е разковничето, че за ново строителство цените на една фирма са многократно по-високи. И общината го е допуснала.

- Опитвах се да намеря данни и фактология какво се случва с уличното осветление в София, изобщо. Колко лампи има, колко трябва да се сложат, има ли по-слабо осветени райони и прочие. Не намерих такава информация.

- Би трябвало в един добре управляван град тази информация да я има – да е ясно къде има нужда от повече инвестиции за ново осветление, или инвестиции за поддръжка. Но фактът, че в тази обществена поръчка за 73 млн. лева за абсолютно всяка една от четирите обособени позиции, които обхващат различни райони на София, цената за инвестиция е еднаква и цената за поддръжка – също, и няма разлика в бюджетите, на мен ми говори, че се е работило ангро. Има информация колко натриеви и лед лампи има в града текущо, но няма информация поне публична, за това те в какво състояние са, къде има нужда от смяна и т.н.

Искам да обърна внимание и на друго: още преди година и половина, когато беше обявена поръчката, много преди да знаем индивидуалните цени, ние публично призовахме кмета Фандъкова да прекрати поръчката, защото цената ни се струваше неоправдано висока в сравнение с предишните търгове, които Столична община е правила. И второ, критериите за качество бяха намалени спрямо предишните търгове. Това не беше направено от Фандъкова.

- Като междувременно уличното осветление премина към друг ресорен заместник-кмет?

-Не само премина, а премина нелогично. Понеже тук говорим за строителство на улично осветление, то винаги е било в ресор "Строителство". Изведнъж отива в ресор "Градски транспорт". Каква е причината – не знам, но е факт – г-н Кръстев пусна тази обществена поръчка за 73 млн. лева.

- Когато предупредихте за пороците на поръчката, преди година и половина, имаше ли някакъв отклик от Столична община?

- Щели да направят проверка. На г-жа Фандъкова отговорът винаги е такъв. И сега тя е възложила проверка.

- Да, на "Вътрешен одит", нали?

- Да. Само ще ви напомня, че точно преди три години, когато се разпадаше ул. "Граф Игнатиев", г-жа Фандъкова също беше възложила проверка. Така и никой не разбра какво сочат резултатите от тази проверка.

- Вие нямате ли достъп като общински съветници, не можете ли да ги изискате?

- Тази дирекция, която прави въпросните проверки, е на пряк контрол, на пряко подчинение на г-жа Фандъкова. Което означава, че тя, възлагайки проверка на тази дирекция, все едно проверява себе си.

- Колко проверки сте изискали да разбере какво са показали, а не сте получили отговори?

- Така не мога да ви отговоря, защото г-жа Фандъкова непрестанно възглага проверки за някакви неща, но то проблемът е, че в нейна отговорност е после да има някаква реакция. Както и за този търг: тя не може да каже, че не е знаела за него, не може да каже, че не е чувала, че има някакви съмнения за този търг – има нейни интервюта, в които тя казва, че ще провери. И изведнъж имаме този резултат – разлика в цените между 3 и 77 пъти.

- Като казвате колко пъти е разликата – един цитат от г-н Кръстев. Той казва: "Разликата между цените на двете фирми за поддръжка и изграждане на осветлението в София е смущаваща, но не е незаконна". Има ли други смущаващи, но не незаконни разлики, г-н Бонев, които вие сте забелязали и смятате ли, че от бюджета на Столична община се краде?

- Човекът, който е възложил провеждането на тази обществена поръчка, който е имал пълен контрол за критериите в тази обществена поръчка за пазарното проучване и накрая е подписал договорите, той казва "съмнителните цени, но не незаконни".

- Аз затова започнах и с въпрос дали ще има някакъв резултат от петте проверки на поръчката, които вече са в ход, защото … ако не са незаконни, тогава какво?

- Предстои да видим, да. Защото аз нося протокол от работата на комисията [по обществената поръчка], в който ясно пише, че "след настъпване на обявения час председателят на комисията констатира, че участникът "Лог Сиберия" не е декриптирал своето ценово предложение".

- Това е условие за какво?

- Дисквалифициране от поръчката. Само че офертите на участника са отворени и разгледани. И участникът е класиран. Да, не печели тези две позиции, но ако не са могли да декриптират в рамките на установения срок, защо го класират?

- Да се върнем на бюджета на София.

- Мога да утре да изброявам казуси, за съжаление, в които и ние, и други мои колеги, и журналисти са сигнализирали за неизгодни сделки, за източване на общинския бюджет.

- И следва проверка?

- Да, почти винаги без резултат. Улица "Граф Игнатиев" или пък пейките за 10000 лева. Помните ли само колко пари бяха дадени за ремонт на ремонта, контрол на контрола – и сега ако идем до улица "Граф Игнатиев", за която стана дума, ще видим, че е пълно с напукани, изпочупени и разместени плочки. А улицата дори още е в гаранция, но кметът Фандъкова, която трябва да активира тази гаранция, не го прави. Да ви припомня ли за Западен парк, където изтекоха милиони? Ето това е бюджетът на Столична община.

- А има ли опция това всичко да е мърлявщина?

- Мислите ли наистина, че тоалетна за 250 000 лева или пейка за 10 000 лева е проява на немарливост?

- Може ли да се изчисли каква част от този бюджет се отклонява?

- Със сигурност може. Защото всички тези дейности – ремонт на улици, засаждане на дървета, поддръжка на градска среда са проверими, може да се разбере колко струват. В крайна сметка не са един или двама души в държавата, които знаят колко струва да се положи асфалт. Може да се направи сравнение и да видим колко от парите, които даваме, е неясно къде отиват.

Ще ви дам един пример. Преди по-малко от месец кметството във Варшава обяви, че ще подмени 38 000 натриеви лампи с лед лампи. Стойността е 13 млн лева. Ние направихме една сметка, че дори да вземем най-базовата и най-евтина цена от този търг, който Столична община е подписала, същите тези 38 000 лампи, за да ги подменим ще ни излезе над 60 млн. Варшава плаща 13 млн., а ние [бихме платили] минимум 60 млн.

- Но те си нямат във Варшава "Лог Сиберия" и "Улично осветление".

- Нямат си, и Кристиян Кръстев и Йорданка Фандъкова си нямат. Ето това е разковничето.

- В този смисъл: Кристиян Кръстев няколко пъти каза, в различни свои участия, че вие сте започнал вече предизборната си кампания. Вие досега не коментирахте това. Надявате ли се на подкрепата на "Продължаваме промяната" за следващите избори за кмет на София?

- Първо да кажа, че подобен тип разкрития ние правим откакто съществуваме. И за Графа, и за Западен парк, и за Северен парк – всичките тези неща са правени без оглед идват ли избори или не.

Аз лично смятам, че имам качествата да бъда добър кмет на София. Смятам, че с нашия екип от над 300 души професионалисти и експерти, сме доказали през всичките 12 години, в които се борим за една по-добра София, че имаме идеите, имаме решенията, че не ни е страх, че показваме подобен тип схеми. Също така съм искрено убеден, че за да може държавата ни, в случая София, да бъде откопчана от клопката на ГЕРБ и от всичко, което се е случвало през последните 15 години, е нужно да търсим широк опозиционен фронт. И първо да се съгласим върху приоритетите. Какво искаме да постигнем за София, как виждаме този град в бъдещето, дали ще продължаваме с обществени поръчки за 73 млн. и цени, които се различават по 70 пъти една с друга или ще искаме качествено осветление и на добри цени, дали ще искаме да даваме по 230 милиона на фирми на хора с прякори, а на този фон София ще става все по-мръсна или ще искаме София да бъде чиста.

- Към настоящия момент вие демонстрирате ли желание да участвате в следващите избори?

-Ние сме перманентно изключително активни по проблемите и темите на София. Предлагаме решения и показваме недъзите.

- А с "Продължаваме промяната" ще си сътрудничите ли?

- Смятам, че те са едни от потенциалните партньори, с които можем да говорим за съвместни действия в София. Както виждате, на национално ниво се получи подобна четворна коалиция, която в момента прави опит да санира всичко след ГЕРБ, смятам, че София, която е умален модел на държавата, има нужда също от много сериозна обществена подкрепа. Защото част от реформите, които ще са необходими, няма да бъдат популярни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG