Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата разследва смъртта на жена, чакала 40 минути за прием в болница 


Врачанската болница "Христо Ботев"
Врачанската болница "Христо Ботев"

Окръжната прокуратура във Враца е образувала разследване за смъртта на жена, която е починала след 40-минутно чакане за прием във фоайето на местната болница “Христо Ботев”.

Случаят доби известност преди ден, след като в социалните мрежи беше разпространен клип, на който се вижда жена във влошено здравословно състояние да стои в инвалидна количка до невръстното си дете. По-късно видеозаписът беше изтрит.

На него се виждаше още как мъжът, с когото починалата живее на семейни начала, спори със служителка на болницата. Тя се чуваше да пита дали жената не е пияна, а впоследствие да настоява за единния ѝ граждански номер. Тогава мъжът отива да търси лична карта, но след това казва на служителката, че е по-добре да състави смъртен акт.

Според близки на починалата състоянието ѝ се е влошило часове по-рано, когато тя се е оплакала, че се задушава. Тогава е била извикана линейка, но след като такава не е дошла, близките на жената са я докарали във врачанската болница със свой транспорт.

Прокуратурата съобщи за образуваното разследване още във вторник, а в сряда допълни, че вече са снети показания от близките на починалата и е иззета медицинска документация от болницата. Предстои да бъде направена аутопсия, за да бъде изготвена съдебномедицинска експертиза за причините за смъртта.

Досъдебното производство по случая се води за причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност.

Паралелни проверки и уволнение

Междувременно здравното министерство съобщи, че министър Асена Сербезова е разпоредила проверка по случая и на агенцията за медицински надзор, а местната здравна инспекция също се е задействала.

“Проверени ще бъдат както Центърът за спешна медицинска помощ във Враца заради твърдението, че медицински екип на центъра не се е отзовал на адреса, така и действията на медицинския персонал в лечебното заведение в областния град”, уточниха от здравното министерство във вторник.

В късния следобед във вторник служителката на болницата, забавила приемането на починалата, даде кратко изявление пред няколко медии във Враца. Тя се казва Виктория Христова и е медицинска сестра.

“Ако тази жена я вкараме и е починала без да е регистрирана, тогава чия е вината? Той каза, че е от няколко дни това нещо. Да, може да съм се забавила, но не мисля, че вината е моя при положение, че толкова време са я държали вкъщи”, коментира тя с уточнението, че вече е подала молба за напускане.

По повод масовото възмущение, че на клипа тя беше заснета, докато говори с мъжа на починалата, да прави характерно движение с ръка, което наподобяваше разбъркване на кафе, Христова каза, че е приготвяла тест за COVID-19.

Директорът на врачанската болница Петър Керемедчиев пък обяви, че медицинската сестра ще бъде уволнена. По думите му това отношение към пациентите трябва да изчезне, защото приоритет са медицински действия, а не личните документи на болните.

"Възраждане" иска оставката на Сербезова

Случаят предизвика и политическа реакция от лидера на “Възраждане” Костадин Костадинов. В началото на парламентарното заседание в сряда той поиска оставката на здравната министърка и отмяна на протокола за болничен прием.

Костадин Костадинов
Костадин Костадинов

“Да видиш как една жена умира пред очите на детето си е нечовешко, нещо изродско”, заяви депутатът, добавяйки, че “България е на първо място по смъртност заради изродската здравна система, която убива българския народ”.

След изказването на Костадинов от парламентарната трибуна колегите му от “Възраждане” и “Има такъв народ” станаха на крака и запазиха кратко мълчание в памет на починалата жена.

Последва реплика от Георги Михайлов от БСП, който призова да не се раздават тежки присъди за здравната система, защото тя няма да се промени с политически декларации. Той се обърна към Костадинов с думите да не превръща “една човешка трагедия в знаме, което да развявате от трибуната па парламента”.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG