Връзки за достъпност

Извънредни новини

Шампион с кауза. Благой Тодев, за когото добротата е по-ценна от златото


Благой Тодев
Благой Тодев

Това е първият му медал от голямо състезание. И то не какъв да е, а златен. Въпреки това Благой Тодев е готов да се раздели с него в името на една благотворителна кауза.

Преди две седмици българският състезател по биатлон стана европейски шампион при младежите. Ценното си отличие обаче Тодев предлага на търг, защото иска да дари парите от медала на онкоболна жена от Банско, която се нуждае от средства за лечението си.

За нейния случай му разказват майка му и сестра му. Става въпрос за медицинската сестра Нели Гълъбова, тяхна съгражданка от Банско, която много пъти е помагала на баба му. За лечението ѝ в Австрия са нужни 120 000 лв.

"Един или два дни преди европейското си казах, че ако взема медал, със сигурност ще ѝ помогна с нещо, за да може да събере средства", разказва 20-годишният Тодев пред Свободна Европа.

По думите му точно преди старта е чувствал, че ще успее да спечели медал, което определя като странно занего, защото обикновено не мисли за резултатите преди състезание. Добавя, че решението му да се раздели с първия си медал, всъщност не е било трудно.

"След като го спечелих, го гледах в ръката си и си казах: "Не искам изобщо да те давам на никого, но трябва. Просто трябва да го направя." Все пак тази кауза е много по-важна от един медал, от едно състезание, това все пак е човешки живот", казва Тодев с уточнението, че с или без медал, той си остава европейски шампион.

До момента най-високата предложена цена за медала е 3000 лв. Отделно от нея, след призива му в социалните мрежи, по дарителската сметка на онкоболната жена са събрани още 20 000 лв. Крайният срок за наддаването е 20 февруари, последният ден от Зимната Олимпиада в Пекин.

Самият Тодев ще бъде част от българския национален отбор по биатлон на Игрите. Казва, че целта му е да влезе в топ 60, а участието на Олимпиада, само по себе си, е сбъдната мечта.

"Със сигурност е мечта за всеки един спортист с големи цели да отиде на олимпийски игри. Преди 3 години си обещах, че ще отида на Олимпиадата и няма да съм резерва. Три години по-късно това се сбъдва."

По думите му той все още е "далеч от силата на мъжете" и ще бъде един от най-младите участници в биатлона. Въпреки това се надява на добър резултат.

Началото си в биатлона Тодев описва като странно. Всъщност отговорни се оказват сестра му и баба му, а всичко започва не по негово нежелание и дори не с биатлон, а със ски бягане.

"Сестра ми се беше записала да тренира ски бягане, а аз дори не бях разбрал, че спортува нещо. Това е било в далечната 2010 г.", разказва Тодев. Когато започват зимните тренировки, сестра му му предлага да дойде с нея, за да опита.

"Двете с баба ми постоянно ми говореха – отиди пробвай, отиди пробвай. И аз в крайна сметка си казах – добре, айде, само за да млъкнете вече, че ми омръзна! Отидох и след първата тренировка просто се влюбих в спорта", споделя той.

Две години по-късно треньорът им по ски бягане напуска и им казва, че имат две възможности: или да се насочат към биатлона, или да се откажат – но им е забранено да избират втората. Така Тодев започва да тренира именно биатлон, а днес вече е част от националния отбор.

Казва, че най-много от всичко в биатлона харесва чувстото, когато направиш една чиста стрелба и скоростно бягане: "Искам висок пулс, висок лактат, окисление."

Не му е трудно да опише и мечтите си в спорта: надява се на поне още 3 олимпиади и няколко подиума на Световна купа. В живота пък целта му е да стане треньор, "но дотогава има доста време и не знам какво ще ми изникне в главата".

XS
SM
MD
LG