Връзки за достъпност

Извънредни новини

Чехия, Норвегия и Франция премахват редица противоепидемични мерки


Ваксинационен център на стадион О2 арена, Прага, 9 април 2021. Снимката е илюстративна.
Ваксинационен център на стадион О2 арена, Прага, 9 април 2021. Снимката е илюстративна.

Министър-председателят на Чехия Петр Фиала съобщи в сряда, че ваксинационните сертификати отпадат при посещение на ресторанти, културни и спортни събития от следващата седмица. Това се случва на фона на рекордни числа заразени на ден.

В сряда са отчетени 43307 случая за денонощие, а ден преди това - 57195, най-високият брой за Чехия от началото на пандемията. Процентът на хората със завършен ваксинационен цикъл в страната е 63.4%, малко под средния за Европейския съюз.

От 18 февруари приключва и задължителното тестване във фирми и училища в Чехия. В сила остава задължителното носене на маски в затворени пространства, както и в градския транспорт.

Чехия е третата европейска страна след Дания и Норвегия, която се отказва тази седмица от повечето противоепидемични мерки въпреки ръста на заразените.

"Въпреки че още много хора се заразяват, има по-малко хоспитализирани. Добре защитени сме от ваксините. Това означава, че можем да отпуснем много правила въпреки рязкото повишение в броя на заразените", каза министър-председателят на Норвегия Йонас Гар Стьоре, цитиран от Ройтерс. Хората със завършен ваксинационен курс в страната са близо 91%.

Сертификатите са все още наложителни във Франция, въпреки че отпадат редица други мерки като носенето на маски на открито, ограниченият брой посетители на публични събития и дистанционната работа, която става само препоръчителна. През последните седмици редица други държави, сред които Великобритания, Ирландия и Холандия, също облекчиха мерките си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG