Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гранични блокади и арести на протеста на шофьорите срещу ваксините в Канада 


Продължаващият вече близо две седмици протест на шофьори на камиони срещу ваксините и мерките за ограничаване на COVID-19 в канадската столица Отава се разширява. Блокадата вече включва два ключови гранични пункта със САЩ, прекъсвайки търговия за стотици милиони долари дневно, предаде Ройтерс.

Отава продължава да е в извънредно положение заради присъствието на протестиращите в града, а местната полиция предупреди, че на блокадите има “нестабилни” и “решителни” демонстранти, които използват реторика на крайнодесни групи, съобщи Би Би Си.

"Конвой на свободата" или "миниатюрно малцинство". Кой блокира Отава
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00

Досега са извършени около 20 ареста и са образувани близо 80 разслдевания, свързани с протеста. Полицията обаче засега не предприема действия за насилствено вдигане на блокадите, тъй като в около една четвърт от участващите превозни средства в т.нар. “Конвой на свободата” има и деца, коитоп биха били изложени на риск при акция на униформените.

Демонстрации с искане за слагане на край на задължителната ваксинация за трансграничните шофьори на камиони започнаха на 28 януари в Отава. Те се разпростряха и на други места като Уиндзор, Онтарио и Кутс, Албърта.

Цели 75% от износа на Канада отива за САЩ. По блокирания от протестиращи мост “Амбасадор” между Уиндзор и Детройт обикновено минават по 8000 камиона дневно. Това е една четвърт от цялата трансгранична търговия или около 393,6 милиона щатски долара дневно.

Камиони блокираха достъпа до моста в понеделник. По-късно канадската гранична служба съобщи, че платното в посока САЩ е отворено за движение. Това в обратната посока обаче е затворено. Трафикът се пренасочва през друг контролен пункт на 109 км оттам.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG