Връзки за достъпност

Извънредни новини

За първи път в историята. Йоханес Щролц, който повтори олимпийския успех на баща си


Йоханес Щролц
Йоханес Щролц

Точно както направи и баща му преди 30 години. Австрийският скиор Йоханес Щролц спечели златен олимпийски медал в алпийската комбинирана надпревара.

Така Йоханес и Хуберт Щролц влизат в историята като първата двойка баща и син, която печели златни олимпийски медали в алпийските ски. Щролц-баща е златен медалист от Олимпиадата в Калгари през 1988 г.

„Това наистина е страхотен момент за мен и съм толкова благодарен, че най-накрая мога да изживея мечтата си и да имам този златен медал в ръцете си, както направи баща ми през 1988 г. в Калгари. И, да, просто една сбъдната мечта. Златният медал наистина означава света за мен", каза Щролц.

Щролц след победата
Щролц след победата

„Това е страхотна история. Трябва да бъдете търпеливи в ски състезанията, той показа това на всички. Упорит труд и търпение. И никога не се отказвайте“, каза треньорът на Австрия в слалома Паул Шварцахер.

Зад успеха на Йоханес Щролц наистина стоят много труд и упоритост. Само допреди няколко месеца той е бил принуден да работи като полицай в малък австрийски град. Да кара патрулна кола и да контролира трафика, за да изкара някакви пари.

Преди олимпиадата Щролц не е част от националния отбор на Австрия. Причината е, че заради слаби и непостоянни резултати е определен като „неперспективен“.

Въпреки това продължава да кара ски, подкрепян и насърчаван от семейството и приятелката си. Всичко, свързано със състезателната подготовка, прави сам. Получава подкрепа и от отбора по ски на Германия, които му позволяват да тренира с тях.

Йоханес беше четвърти след спускането, но в коронната си дисциплина слалом нямаше абсолютно никакви проблеми
Йоханес беше четвърти след спускането, но в коронната си дисциплина слалом нямаше абсолютно никакви проблеми

„Само преди няколко седмици бях изключително близо до края на кариерата си. Имах много въпроси в главата си. Ще остана ли професионален спортист след този сезон? Ще мога ли да правя това, което ми дава най-много радост в този свят?", казва Щролц.

Постоянството на австриеца му се отплаща месец преди олимпиадата. Обратът в кариерата му идва на пистата в Аделбоден. Спускането, което той прави в слалома за Световната купа смайва коментаторите. Причината е, че след девет години състезания за Световната купа, Йоханес Щролц записва първа победа в кариерата си.

Именно тя му осигурява и квота за Олимпиадата в Пекин. "Невероятно е! Опитах се да направя най-доброто и да карам на ръба на възможностите си. Много пъти не ми се получаваше, но този път стана. Така че съм много щастлив", каза Щролц тогава.

Щролц-син със златния олимпийски медал
Щролц-син със златния олимпийски медал

Австрия е най-успешната нация в алпийските ски на олимпийски игри. Тя има над 120 медала в историята на игрите. Два от тях са на баща и син Щролц.

"[Баща ми] винаги ми е казвал колко енергия му е дало участието му в Игрите и че трябва да започна със същата енергия в това състезание".

XS
SM
MD
LG