Връзки за достъпност

Извънредни новини

Иво Прокопиев ще съди за клевета четирима депутати от ДПС


Иво Прокопиев е български бизнесмен и собственик на "Капитал".
Иво Прокопиев е български бизнесмен и собственик на "Капитал".

Бизнесменът и собственик на медиите "Дневник" и "Капитал" Иво Прокопиев съобщи, че завежда серия от дела за клевета срещу депутатите от ДПС Мустафа Карадaйъ, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Станислав Анастасов. Поводът за решението му са "безпрецедентните медийни атаки от различни представители на ДПС в последните седмици, и особено в последните дни", пише Прокопиев в разпространена до медиите позиция.

"Срамно е народни представители да се крият зад депутатския си имунитет и да използват парламентарната трибуна и достъпа до националните медии за разпространяването на клевети и очевидни лъжи", казва още Прокопиев.

Той се обръща към Карадайъ, Цонев, Хамид и Анастасов и ги призовава да се откажат от имунитета си и да се опитат да докажат абсурдните си твърдения в съда, "ако са толкова ербап".

Депутати от ДПС, сред които и бизнесменът Делян Пеевски, често споменават името на Прокопиев от парламентарната трибуна като пример за олигарх с влияние върху властта, който го използва за собствени облаги. Откакто на власт е правителството на Кирил Петков, те редовно го обвиняват, че се влияе от "дългата ръка" на Прокопиев.

Издателят на "Дневник" и "Капитал" припомня, че за подобни твърдения вече е осъдил вестниците "Уикенд", "Всеки ден", "Телеграф" (два пъти), бившия телевизионен водещ и бивш евродепутат Николай Бареков (три пъти), както и сайта му bnews, издателя на "ПИК" Недялко Недялков солидарно със сайта му, както и бившия председател на Комисията за финансов надзор и бивш изпълнителен директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев.

Четиримата депутати коментираха пред журналисти новината, че Прокопиев ще заведе дела срещу тях в парламента. Те отново повториха обвиненията си, че той "владее съдебната система".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG