Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Алфа Рисърч": Високо доверие към Кирил Петков, критично ниско към Иван Гешев


Сред лидерите на партии Кирил Петков отчита най-висока подкрепа - 39%.
Сред лидерите на партии Кирил Петков отчита най-висока подкрепа - 39%.

Настоящото правителство се радва на позитивни обществени нагласи, каквито не са измервани от 2009 г. насам, премиерът Кирил Петков запазва високия си рейтинг на доверие, а този на главния прокурор Иван Гешев се движи стремглаво надолу.

Това са изводите от изследването на агенция "Алфа Рисърч", публикувано в четвъртък. Проучването е проведено в периода 6 – 14 февруари 2022 г. сред 1060 пълнолетни граждани от цялата страна.

По отношение на управляващите от социологическата агенция посочват:

  • Един от най-важните политически ресурси на кабинета е доверието към него. Според данните правителството се радва на 35% положителни срещу 23% отрицателни оценки. За последно на такъв виско начален рейтинг се е радвал първият кабинет на Бойко Борисов през 2009 г.
  • Сред лидерите на партии Кирил Петков ("Продължаваме промяната") отчита най-висока подкрепа - 39%, следван от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов с 18%. Доверието към Борисов обаче отчита съществен спад спрямо декември 2020 г., когато е било в рамките на 24%. На трето място е председателката на БСП Корнелия Нинова със 17% подкрепа.
  • Същевременно обаче редица от ключовите ангажименти на новия кабинет са подложени на силно оспорване. Във вътрешнополитически план българите остават скептични към новия модел на управление.
  • По отношение на външната политика липсата на ясно изразени лидерски позиции, както и противоречията в изказванията на президент и министри по темата НАТО, Русия и Украйна, разколебава симпатизантите на правителството. Друг "горещ картоф" се оказва и темата Северна Македония.

По отношение на нагласите към президента Румен Радев данните на агенцията сочат:

  • Радев започва втория си мандат с 51% доверие срещу 23% недоверие. Президентството запазва позициите си на най-рейтинговата институция, като черпи подкрепа от три основни групи симпатизанти: на "Продължаваме промяната" (78%), на БСП (91%), на ИТН (67%).
  • За президента тази ситуация е безспорно печеливша, но за правителството е нож с две остриета, защото не му гарантира достатъчно стабилна подкрепа в ситуация на конфликтен избор, отбелязват социолозите.

Що се отнася до съдебната власт, доверието на българите остава "критично ниско".

  • 13% имат положително отношение към работата на съда срещу 38% отрицателни оценки. Всеки втори пълнолетен гражданин споделя неутрално мнение, дължащо се предимно на слаба информираност за работата на съдилищата.
  • Доверие в главния прокурор Иван Гешев имат само 8%. От средата на 2020г. отрицателното отношение към дейността му устойчиво изразяват над 50 на сто от пълнолетните българи (57% в настоящото проучване). Неутрално е отношението на 36% от хората.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG