Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не става въпрос за националност, а за обединяването на хора". Златната олимпиада на Айлин Гу


Айлин Гу

Тя е родена в Калифорния, но носи медали за Китай. Отраснала е с американския начин на живот и английския език, но говори перфектен мандарин и познава отлично китайската култура. Има критици и от двете страни на Тихия океан, но феновете ѝ са много повече.

Тя е Айлин Гу и в петък спечели златен олимпийски медал в дисциплината „халфпайп“ на ските свободен стил в Пекин. Това е общо трети медал за 18-годишната състезателка след златото в дисциплината „биг еър“ и среброто в „слоупстайл“.

Победата ѝ в петък беше толкова убедителна, че последният ѝ опит беше под формата на триумфално спускане, с което отпразнува победата си.

„Никога досега не бях правила победна обиколка, затова си казах - това е последното състезание за Олимпиадата и сякаш го заслужавам. Наистина съм много щастлива“, каза пред медиите Гу.

Тя призна, че освен щастие, изпитва и сериозно облекчение: „От откриващата церемония досега бях на ските всеки ден и съм наистина изтощена, но чувствам и мир. Изпитвам благодарност, вдъхновение и гордост.“

Гу се превърна в едно от лицата на Олимпиадата в Китай още преди официалното ѝ откриване. Тя беше обявена за „гордост на нацията“ и „снежна принцеса“ и по улиците на големите градове можеха да се видят стотици билбордове с лицето ѝ.

В месеците преди началото на игрите национални и други медии в страната въртяха постоянно клипове с нейни изпълнения, включително как тича по Великата китайска стена. Гу се появи и в документален филм заедно още няколко атлети.

Това, което ангажира вниманието на голяма част от западните медии и предизвика недоволство както в САЩ, така и в Китай, обаче беше смесеният ѝ произход.

Айлин Гу е родена на 3 септември 2003 г. в Сан Франциско. Родителите ѝ са американци, но майка ѝ Ян Гу е с китайско потекло. На нея ѝ се налага сама да отгледа дъщеря си докато продължава да работи и да учи. Ян е студент-атлет, част от университетски ски отбор и ски инструктор. Тя записва малката Айлин на първите ѝ уроци по ски, а впоследствие започва все по-често да се спуска с нея.

„Тя случайно създаде професионален скиор“, казва по-късно Айлин за майка си.

Айлин по време на игрите в Пекин
Айлин по време на игрите в Пекин

Наред със ските, майка ѝ и баба ѝ я учат на мандарин и ѝ разказват за китайската култура. С годините момичето става все по-добро и се насочва все повече към професионалния спорт.

От 2018 г. датират първите ѝ подиуми в състезанията от календара на Международната федерация по ски, когато все още се състезава за САЩ.

През 2019 г. младата атлетка решава да направи сериозна промяна и избира да се състезава за Китай. Това ѝ коства много критики в САЩ, където често е наричана „предателка“.

„Това беше невероятно трудно решение. Горда съм с произхода си, но съм също толкова горда и от американското си възпитание“, казва Айлин.

След преминаването си в редиците на китайските състезатели тя бързо печели слава, придружена с множество успехи на пистата. В рамките на две години тя взе два златни и един сребърен медал от Младежките олимпийски игри, а по-късно две световни титли и още едно бронзово отличие от Световното първенство в Аспен.

Въпреки това сянката на противоречието, породено от избора ѝ да се състезава за Китай, продължава да тегне над нея. Тя признава, че след решението си е получавала дори смъртни заплахи.

Айлин преживява всичко това много тежко, но въпреки това отказва да прави каквито и да е политически коментари, свързани с напрежението между Вашингтон и Пекин по редица геополитически въпроси. Тя поддържаше тази теза и по време на игрите.

„Не става въпрос за националност, а за обединяването на хора. За споделянето на култури. Става въпрос за това да се учим един от друг и да създаваме приятелства“, казва Айлин.

В същото време тя често говори по теми като равенството между половете и е изказвала подкрепа за движението, което се бори за правата на тъмнокожите в САЩ и по света „Black lives matter“.

Освен със ските,Айлин е известна и с изявите си като модел. В последните две години тя има договори с някои от най-големите световни модни брандове. Според непотвърдени информации само от рекламите си договори тя вече е спечелила над 40 млн. долара.

Няколко американски медии съобщават, че въпреки тежките тренировки тя е отлична ученичка, а благодарение на успеха си вече е приета в университета на майка си – Станфорд, където ще започне обучението си след края на игрите в Пекин. В свободното си време младото момиче обича да свири на пиано.

Всичко обаче отстъпва на спорта: „Едно от нещата, които най-много обичам в ските свободен стил е братството и духът на подкрепа, за който държавата, за която се състезаваш, няма значение. Всичко е основано на споделената ни страст към спорта и уникалното свойство на този екстремен спорт да обединява хората.“

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Facebook форум

Най-ново видео

Владимир Путин и изчезналият кокаин
please wait

No media source currently available

0:00 0:06:40 0:00
XS
SM
MD
LG