Връзки за достъпност

Извънредни новини

ББР ще помага на бизнеса с необезпечени кредити за разходите за ток 


Даниел Лорер
Даниел Лорер

Българската банка за развитие (ББР) започва в понеделник нова програма за подпомагане на бизнеса, за да се справи със скока на цените на електроенергията, съобщи в петък министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

По думите му малките и средни компании от всички сектори на икономиката ще имат възможност да кандидатстват за необезпечени кредити, с чиято помощ да разсрочат разходите си за ток за период от четири месеца в рамките на тази година.

Програмата предвижда размерът на заемите да е от 20 000 до 200 000 лв. Той ще се определя от нетната стойност на изразходвания от фирмите ток в рамките на 2022 г. като държавната банка ще може да покрие до 75% от сметките.

Въпреки че за тези кредити няма да се иска обезпечение ББР ще прави оценка на финансовото състояние на кандидатстващите компании, за да прецени кои да одобри.

Условията предвиждат още заемите да бъдат върнати за срок от 12 месеца. Лихвата за фирмите с добра кредитна история ще бъде 3.5%, а за тези с по-лоша - 4%.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG