Връзки за достъпност

Извънредни новини

Най-малко 7 българи са в неизвестност след пожар на ферибот в Гърция


Гръцките власт евакуираха пътниците на ферибота на остров Корфу в Йонийско море.

Общо 12 души остават в неизвестност след пожара на ферибот в Йонийско море, от които 7 са с потвърдено българско гражданство. Има съмнения за още двама, чиято самоличност до момента не е изяснена. Това съобщи на пресконференция в събота заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова.

В петък избухна пожар на борда на италианския ферибот „Юрофери Олимпия“ около 4 часа след отплаването му от пристанището в Игуменица с дестинация Италия. На борда е имало общо 127 български граждани.

Те са евакуирани и са настанени в хотели на остров Корфу, каза още зам.-министър Петрова.

Пожарът на борда на ферибота можеше да бъде видян от острон Корфу в Гърция.
Пожарът на борда на ферибота можеше да бъде видян от острон Корфу в Гърция.

По думите й по указания на премиера от вчера е организиран и кризисен щаб, а задграничните представителства на България в Гърция имат непрекъснат контакт с местните власти.

Консулът на страната в Солун в петък е посетил евакуираните българи. На всички са осигурени храна и напитки. Сред евакуираните има и деца.

„Всички са добре“, каза още Петрова.

Зам.-министърът по външните работа Велислава Петрова даде брифинг за ситуацията с ферибота на 19 февруари 2022 г.
Зам.-министърът по външните работа Велислава Петрова даде брифинг за ситуацията с ферибота на 19 февруари 2022 г.

Заместник-министърът допълни още, че двама българи са в болница. Единият е интубиран, а другият е в стабилно състояние. Очаква се българските граждани да бъдат транспортирани до Игуменица, където ще имат възможност да продължат своето пътуване до Италия или да се завърнат в България. Част от тях са без документи, защото са изгорели на борда, посочи още Велислава Петрова.

Италианският ферибот „Юрофери Олимпия“ е отплавал в 1:30 ч. петък от пристанището в Игуменица с дестинация Италия, а сигналът за пожар е подаден в 4:18 ч. Обявена е евакуация на пътниците, която е започнала в 5:14 ч. Според официалните данни са спасени 278 души от общо 290, пътували с ферибота. След 10-часова операция бяха спасени и двама пътници, блокирани в гараж на горящия ферибот, единият от които е българин.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG