Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хиляди полицаи, надзиратели и пожарникари протестират за по-високи заплати


В протеста се включиха както полицаи, така и служители в затворите и пожарникари.
В протеста се включиха както полицаи, така и служители в затворите и пожарникари.

Хиляди служители от сектор „Сигурност“ излязоха на протест пред сградата на Народното събрание в столицата с искане за увеличение на заплатите и достойно заплащане на труда им. В демонстрацията се включиха надзиратели, пожарникари и полицаи от цялата страна.

Протестната акция е организирана от Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) и подкрепена от Синдиката на служителите в затворите в България.

„Протестът не е политически. От 13 години ние имаме само социални, икономически, трудови и професионални права и ги защитаваме“, заяви в началото на протеста Илия Кузманов, зам.-председател на СФСМВР.

Протестът се събра на площад „Независимост“ в центъра на столицата, след което премина по жълтите павета и спря пред Народното събрание. Протестиращите носеха плакати с лозунги като „Заедно можем“, „Стига реформи на парче“, „Достоен труд. Достойно заплащане“.

Освен 20-процентно увеличение на заплатите, служителите на реда настояват и за по-добри условия на труд, както и подобряване на материалната база и личните предпазни средства. Според тях това може да бъде заложено в бюджета на България за 2022 г., който предстои да бъде гласуван на второ четене в парламента.

От федерацията настояват за ръст в заплатите и изравняване на наследените сериозни разлики между възнагражденията в различните поотделения в сектор „Сигурност“. Те не са доволни и от начина, по който се подхожда към преструктурирането на МВР, съобщава Сега.

По-рано в неделя финансовият министър Асен Василев коментира предстоящия протест в ефира на Нова телевизия.

Увеличаване на заплатите може да има в която и да е държавна институция, но конкретно в полицията и пожарната - само след реформи", каза Василев.

В събота на протест в София излязоха и членове на Националния синдикат на пожарникарите и служителите „Огнеборец“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG