Връзки за достъпност

Извънредни новини

Терезе Йохауг, която стана "Кралица на ските" на Олимпиадата в Пекин 


Терезе Йохауг позира с третия си златен медал от Пекин 2022
Терезе Йохауг позира с третия си златен медал от Пекин 2022

Тя доминира женското ски бягане през последните години и заслужено беше определена за “Кралица на ските” на Олимпиадата в Пекин, след като спечели три златни медала.

По този начин 33-годишната норвежка Терезе Йохауг помогна на родината си да спечели съревнованието по медали.

В последния ден от игрите тя завоюва убедително златото в масовия старт по ски бягане на 30 км. Преди това Йохауг беше спечелила първите места в класическия стил на 10 км и в скиатлона на 15 км.

Така тя категорично защити действащите си световните титли в трите дисциплини, спечелени през 2021 г.

Терезе за първи път участва на олимпийски игри във Ванкувър 2010. Там тя печели златото в щафетата на 4 по 5 км, остава шеста в скиатлона на 15 км и седма в масовия старт на 30 км.

Първият си индивидуален златен медал тя печели в масовия старт на 30 км на Световното първенство в Осло през 2011 г. След това успехите започват да валят един след друг.

Между 2011 и 2021 Терезе Йохауг печели общо 10 индивидуални и 4 отборни златни медала от световни първенства.

На Олимпиадата в Сочи 2014 тя се качва два пъти на подиума, но така и не печели златен медал. Завършва втора в масовия старт на 30 км и трета в класическия стил на 10 км.

Докато се готви за следващата си олимпиада, идва и най-мрачният период от кариерата ѝ. Норвежката дава положителна допинг проба. Макар че твърди, че няма никаква вина и обвинява лекаря на норвежкия отбор, правата ѝ са спрени за 18 месеца.

Така Йохауг пропуска световното първенство през 2017 и Олимпиадата в Пьонгчанг през 2018 г., но след това се завръща пределно мотивирана.

През последните три години “Кралицата на ските” от Пекин 2022 печели общо седем златни медала от световни първенства и три олимпийски титли.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG