Връзки за достъпност

Извънредни новини

Цигуларят Георги Калайджиев и пътят му от ромското гето до световната сцена


Георги Калайджиев
Георги Калайджиев

В края на 40-те в ромския квартал "Надежда" в Сливен се ражда едно момче, което няколко десетилетия по-късно ще обиколи световните сцени с камерния оркестър "Софийски солисти".

След като е изградил успешна кариера, цигуларят Георги Калайджиев се завръща в същия квартал, за да даде шанс на стотици други деца от малцинствени групи. Преди дни стана ясно, че четири от тези деца ще имат честта да свирят на една сцена с Парижката филхармония на 26 февруари.

Става дума за проекта "Музиката вместо улицата", който той основава през 2008. Първите занятия в рамките на проекта започват в гаража на неговата сестра в "Надежда", като с годините школата се разраства и през нея минават близо 300 деца.

Те получават уроци по най-различни инструменти, сред които виолончело, цигулка, китара, пиано, като освен тях имат възможност да изучават и солфеж и история на музиката. Това им помага да влязат в редица музикални училища в страната, а после и в музикалната академия в София.

Любовта на майстор Калайджиев към цигулката се заражда, когато като невръстно дете гледа баща си как свири. "Аз съм прегръщал краката му и съм казвал "дай ми цигулката, и аз мога това да го направя". И съм вземал цигулката и съм скърцал", казва музикантът пред БНТ.

Когато осъзнава, че е от ромски произход, той трудно осмисля този факт. "Това ми костваше много години да го абсорбирам, но сега за мен е нещо съвсем естествено", добавя Калайджиев.

Семейството е бедно, бащата не успява да завърши консерватория, затова прави всичко възможно синът му да успее. Талантът на малкия музикант се отплаща, когато получава общинска стипендия "Добри Чинтулов". С помощта на нея той учи 4 години в музикално училище в Бургас, където е сред най-прилежните ученици. След това е приет в консерваторията в София, а по-късно специализира в Будапеща.

След като се връща в България, е поканен в "Софийски солисти", където бързо става концертмайстор. С тях обикаля и свири на най-различни места по света.

През 1993 получава възможността да стане концертмайстор на Филхармоничния оркестър в Гисен, Германия. Калайджиев си спечелва почитатели в страната, някои от които по-късно финансират с дарения "Музиката вместо улицата". Той често кани свои приятели в родния си град, а със свои колеги е изнасял и концерти там.

От 2014 Калайджиев е почетен гражданин на града, а през 2019 получава престижната награда за изкуство „Добри Чинтулов“.

XS
SM
MD
LG