Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Можеш ли да скролнеш смъртта?" Вера Гоцева, която организира българските артисти срещу войната в Украйна


Вера Гоцева
Вера Гоцева

Определя себе си като “разказвач на истории”. Прави го предимно визуално, но често прибягва и до думите. Ето защо, когато говори за войната в Украйна, Вера Гоцева обръща особено внимание на снимките от там, а усещанията си описва с краткото: “шок”.

Публиката у нас я познава като фограф и автор. Миналта година, по време на пандемията от COVID-19, Гоцева стана особено популярна със собствен социален проект - интервюта и снимки с водещи професионалисти от областта на психичното здраве, които анализираха психиката ни по време на изолация.

Това е не само война срещу една суверенна държава, а срещу човечността
Из текста на декларацията

В края на февруари, 2022 г., няколко дни след нападението на Русия над Украйна, Вера поде нова публична кауза. Тя инициира обща декларация на заетите в културния сектор в България, които осъждат войната, поведена от Москва срещу Киев.

От момента, в който написва текста и започва да го разпространява сред свои колеги, той е подписан от около 400 души - всички заети в сферата на културата и изкуството. Към декларацията, която осъжда действията на Москва, непрекъснато се присъединяват още и още артисти.

“Наричаме убийствата на невинни украински жени, мъже и деца престъпление срещу човечеството. Смятаме, че това е не само война срещу една суверенна държава, а срещу човечността и цивилизацията такава, каквато я познаваме”, се казва в текста на декларацията.

Българските артисти заявяват готовността си да помогнат на украинските си колеги “както и с каквото можем”.

Пред Свободна Европа Вера разказва, че още от първия удар над Украйна тя и нейните приятели с артистични професии реагират на случващото се в социалните медии. “В България има силна проруска пропаганда, на която се дава трибуна от зависими медии. Тя се просмуква и в социалните мрежи, и в мисленето на хората, които нямат критичен поглед”, казва Вера. Именно това е причината, по която написва текста на декларацията. “Реших, че вместо да коментираме по единично е важно хората, които се занимаваме с изкуство да излезем с обща позиция”, казва тя.

Вера, която е фотограф, разказва, че изпитва истински страх, сега когато гледа образите от Украйна.

Едновременно с това тя обяснява, че визуалното е заляло до такава степен дигиталното ни ежедневие, че “имаме навик да скролваме надолу - от ужасяващ кадър на бомбоубежище към оптимистична картинка с котки”.

“Обаче можеш ли да скролнеш смъртта”, пита фотографката.

Декларацията на хората на изкуството ще бъде отворена за всеки от културния сектор, който иска да се подпише. Освен, че осъждат войната в Украйна, сложилите името си под нея заявяват и готовност да подпомагат украинските си колеги. “Декларацията с всичките имейли в нея е своеобразен хъб, през който може да се свързваме и да помагаме с конкретни действия и акции”, казва Гоцева.

Вера Гоцева е родена през 1978 година в София. Учила е философия в Софийския университет и после театрознание в НАТФИЗ. По време и на двете си обучения пътува в Европа по различни международни програми. Работи като журналист на свободна практика още по време на следването си, а после става редактор в Капитал Light. Била е част от екипа на Софийския фестивал на науката. Основен интерес в живота ѝ обаче е фотографията и най-вече как тя може да бъде прозорец към по-добро разбиране за човека и процесите в света. В последните над 10 години е посветена основно на това.

XS
SM
MD
LG