Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин рязко губи популярност сред българите заради войната в Украйна според "Алфа рисърч"


ITALY – A protester holds a picture of Russian President Vladimir Putin with a moustache and a symbol of swastika to resemble the Nazi dictator Adolf Hitler. Italy, February 25, 2022
ITALY – A protester holds a picture of Russian President Vladimir Putin with a moustache and a symbol of swastika to resemble the Nazi dictator Adolf Hitler. Italy, February 25, 2022

Отношението на българите към Владимир Путин и Русия се е променило рязко заради войната, която той води в Украйна. Това сочи проучване на „Алфа Рисърч“, направено за БНТ, което е направено на 4-тия ден от инвазията – 28 февруари сред 500 души от цялата страна.

Ползващият се години наред с позитивен рейтинг руски президент е загубил над половината от своята популярност в България. Ако през периода 2020 - 2022 г. между 55% и 58% от българите са изразявали положителни оценки за него, при само 20 на сто отрицателни, сега ситуацията радикално се обръща. Позитивните мнения намаляват почти двойно, до 32%, а отрицателните нарастват до 48%. Това съобщават от социологическата агенция на 1 март.

Ескалираща агресия, загубените човешки животи и от двете страни, заплахата за използване на ядрено оръжие, са факторите, които преобръщат нагласите на хората, над три четвърти от които смятат нахлуването на Русия в Украйна за неоправдано.

Доскоро абсолютно непознатият президент на Украйна Володимир Зеленски пък печели симпатиите на 40% от анкетираните, 29% са с негативно мнение за него.

63% от запитаните оценяват като правилна политика безпрецедентното обединение на европейските страни в налагането на единни санкции срещу Русия и помощ за Украйна. На обратното мнение са 32 на сто.

На този фон, 55% одобряват поисканата от министър-председателя Кирил Петков оставка на военния министър, заради изразяваните от него „лични“ позиции по външната политика на страната, в разрез с общата правителствена политика. 36% не са съгласни със смяната на Стефан Янев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG