Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Някои даряват последното, което имат". Олена Шопова, която помага на Украйна от България


Олена Шопова в офиса на счетоводната си къща в София, превърнал се в дарителски център
Олена Шопова в офиса на счетоводната си къща в София, превърнал се в дарителски център

Възрастна жена с плик, пълен с тоалетна хартия и хигиенни материали неуверено се оглежда насред оживения пешеходен бул. “Витоша” в центъра на София. В един момент забелязва, че пред безистена на ритуалната зала на район “Триадица” млади момче и момиче, които пренасят торби и кашони. Приближава се до тях и ги пита дали това е мястото, където се събират дарения за Украйна.

Мястото всъщност е счетоводната къща на Олена Шопова, който се намира на четвъртия етаж в административната сграда на бул. “Витоша” №15. Откакто на 24 февруари руската армия нахлу в родината ѝ Украйна, тя превърна офиса си в център за приемане и разпределяне на помощ както за украинските бежанци, така и за воюващите срещу руските и беларуските войски.

Освен собственик и управител на счетоводна къща, Олена представлява и Сдружението на украинските организации в България “Мати Украйна“ и координира неговата дарителска кампания, която се провежда успоредно с тази на Българския червен кръст.

Младо момиче носи торба с дарения за Украйна
Младо момиче носи торба с дарения за Украйна

Интересът към кампанията на сдружението е толкова масов, че от 1 март то обяви, че приема дарения на още два адреса в столицата - на бул. “Никола Вапцаров” 23 и в бутик Be You в бл. 16 в жилищна група Южен парк.

В понеделник е дошъл човек, който е дарил две трети от своята заплата - донесъл е 1000 лв.

“Някои даряват последното, което имат, за което съм много благодарна. В понеделник е дошъл човек, който е дарил две трети от своята заплата - донесъл е 1000 лв. Друг човек пък е дарил 50 лв. и е казал, че толкова може в момента, но ще се върне да дари още”, споделя Шопова пред Свободна Европа.

В средата на работния ден тя вече е провела няколко десетки телефонни разговора - основно с желаещи да дарят, които не могат да се ориентират къде е адресът на офиса ѝ, или питат какво е най-полезно да донесат.

Олена е омъжена за българин и затова от 13 години живее в България. Родена е в югоизточния украински град Кривой рог, Днепропетровска област. Там тя има роднини, които се готвят за скорошна руска атака. Според информацията, която Шопова има, към родния ѝ град се движи танкова колона. Затова местното танково поделение е организирало защитата на Кривой рог.

Доброволки подреждат дарения за Украйна в офиса на Олена Шопова
Доброволки подреждат дарения за Украйна в офиса на Олена Шопова

На въпрос как очаква да се развие войната, тя заявява, че се надява сънародниците ѝ “да смачкат” окупаторите. Затова иска заедно с останалите доброволция да организират изпращането н а възможно най-много пратки с дарения за хората в Украйна.

От първостепенна важност в момента са медикаментите, защото аптеките в Украйна вече са празни.

“От първостепенна важност в момента са медикаментите, защото аптеките в Украйна вече са празни. Необходими са хигиенни материали, защото много хора там са изпаднали в нужда, разрушени са им домовете, преместени са в други градове”, казва Шопова с уточнението, че се търсят само термо бельо, гащи, чорапи и фланелки за мъжете и жените, включили се в отбраната на родината ѝ.

Другото, което много се тръси, е черен чай. “Защото украинци пият много черен чай”, казва жена от сдружението, която не спира да подрежда пликове и кашони, които не спират да пристигат. Съдържанието им включва от тоалетна хартия, мокри кърпички, пелени, дамски превръзки, салфетки, течен сапун, четки и паста за зъби до посуда и детски играчки.

Вече опаковани дарения, приготвени за изпращане в Украйна
Вече опаковани дарения, приготвени за изпращане в Украйна

Освен с дарителската кампания Олена и останалите членове на украинското сдружение активно търсят начини да решат въпроса със застраховките на влизащите в България с личните си коли техни сънародници и бесарабски българи.

“Преди войната украинците имаха възможност да си купят „зелена карта“ за пътуване в ЕС на границата. Сега обаче няма такава възможност и влизат в България без такава застраховка – да, на границата ги пускат, но нали разбирате, че ако стане инцидент по пътя, това ще е голям проблем“, обяснява тя пред Дарик радио.

Свободна Европа публикува необходимата информация, ако искате да направите дарение за кампанията по банков път:

Титуляр: СУОБ “Мати Украйна”,

Банка: Уникредит Булбанк

IBAN: BG79UNCR70001522046600

BIC: UNCRBGSF

Всеки превод или внасяне на суми при наличие на основание за плащане с текст “ДАРЕНИЕ –ПОМОЩ ЗА УА” (украинска армия и самоотбрана) или “ДАРЕНИЕ – помощ за бежанци” са освободени от такси и комисиони.

Можете да подкрепите кампанията и чрез изпращане на дарителски SMS с текст: “DMS MATI UKRAINA” на номер 17 777 на трите мобилни оператора.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG