Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Хибридни лъжи". Гориво има, увери премиерът и видя кампания за всяване на паника


Министър-председателят Кирил Петков
Министър-председателят Кирил Петков

Министър-председателят Кирил Петков обяви, че в момента в България се всява паника за горивата без никаква причина. “Гориво има и няма никакъв шанс да спре или да свърши”, казва Петков в своя публикация в социалната мрежа Фейсбук.

Той уточни, че в сряда един танкер е разтоварил и се очакват още два танкера за разтоварване в рафинерията на "Лукойл" в Бургас. Премиерът допълва, че ще призове Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да извърши проверка на това "кой и как спекулира с цените”.

"Колкото и хибридни лъжи да се разпространят, проблемът им е, че остават лъжи, а на лъжата краката са къси", пише още Петков.

Коментарът му идва след като след като пред бензиностанциите в София и в други градове на страната се извиха опашки от автомобили. Като причина за създалата се ситуация шофьорите посочиха твърдения в социалните мрежи, че цените на бензина и дизела ще се вдигнат драстично от четвъртък.

Какви са цените

В действителност чувствителен скок на цените няма. Това показва справка в специализирания сайт Fuelo. Увеличението при дизела, за който в социалните мрежи се твърдеше, че ще премине 3.20 лв. за литър, средно е 0,04 лв.

В по-голямата част от бензиностанциите в страната литър дизел е между 2.58 лв. и 2.76 лв. Има и други бензиностанции, в които дизелът наистина се продава за над 3 лева, но тези обекти са по-малко.

Сходно е и положението с най-разпространения бензин А95. Средната цена в бензиностанциите е 2.72 лв. за литър. А увеличението е средно 0.04 лв.

Пред Нова телевизия Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация коментира в четвъртък, че “на всички бензиностанции, които членуват в асоциацията, цените са доста под 3 лева”. Според него към момента “няма никакви условия за шоково поскъпване”.

Ситуацията коментира и министърът на електронното управление Божидар Божанов. “Свидетели сме на дезинформационна кампания за създаване на паника във връзка с наличието на горива”, написа той във Фейсбук в четвъртък.

По думите на министъра "горива има и ще има". “Комбинацията от дезинформационната кампания и склонността за спекулиране със страховете на хората от страна на някои търговци, води до повишаване на цени и нагнетяване на напрежението”, коментира още той.

От Българската петролна и газова асоциация излязоха с призив да няма презапасяване с горива. “Дори на някои обекти да свършат горивата, което е напълно възможно, но възможно най-бързо те ще бъдат снабдени. Проблемите са чисто логистични", посочи Светослав Бенчев пред БНР още в сряда вечерта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG