Връзки за достъпност

Извънредни новини

Един полицай е уволнен заради ареста на деца, протестирали със "Save Ukraine"


Бойко Рашков
Бойко Рашков

Служител на Първо Районно полицейско управление (РПУ) в София е уволнен заради задържането на трите деца, протестирали срещу руската агресия в Украйна, съобщи МВР в четвъртък.

Тримата десетокласници на възраст 16 г. бяха задържани на 25 февруари, след като бяха написали "Save Ukraine" върху Паметника на съветската армия, за да изразят позицията си против войната, която Русия поведе срещу Киев.

Едното от децата прекара нощта в ареста.

В сряда в парламента министърът на вътрешните рабиоти каза, че викал на оперативка началници от системата и ги е питал един по един дали имат деца и дали са съгласни техните деца да бъдат арестувани.

Впоследствие стана ясно, че началникът на районното управление е подал заявление, с което поема отговорност за допуснатите грешки по изпълнението на инструкцията за задържане на непълнолетни и малолетни.

Заради станалото, по разпореждане на Рашков, се създава организация за извънреден курс за допълнително обучение на служители с полицейски правомощия при работа с малолетни и непълнолетни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG