Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украинската АЕЦ, в която избухна пожар, е превзета от руската армия


Персоналът на Запорожката атомна електроцентрала продължава работата си в нея и след състоянието на ядрените реактори. При по-ранна руска атака в централата възникна пожар
Персоналът на Запорожката атомна електроцентрала продължава работата си в нея и след състоянието на ядрените реактори. При по-ранна руска атака в централата възникна пожар

Запорожката атомна електроцентрала, която е най-голямата в Европа, е била превзета от руските войници, съобщи Би Би Си, като цитира украинските власти. В ранните часове на 4 март след руска атака в централата избухна пожар, който по-късно беше потушен.

По данни на Ройтерс работниците в централата продължават работата си и наблюдават състоянието на ядрените блокове.

По-рано Дмитро Орлов, кметът на град Енергодар, където се намира централата, съобщи, че сраженията в района са спрели.

Възникналият по-рано пожар е бил на територията на тренировъчно съоръжение и не е засегнал самата централа. Украинските власти първоначално съобщиха, че достъпът им до мястото на пожара е блокиран, но около 5.20 местно време успяха да започнат гасене на огъня.

Украинският регулатор е съобщил на Международната агенция по атомна енергия, че не е отчетена промяна в нивата на радиация в района на централата.

Запорожката атомна централа има шест реактора.

Атаката срещу град Енергодар е започнала през нощта срещу петък. За нея съобщиха кметът на града Дмитро Орлов, президентът на Украйна Володимир Зеленски и външният министър Дмитро Кулеба.

“Европейци, събудете се, моля. Кажете на политиците си, че руските сили стрелят по атомна централа в Украйна”, каза Зеленски във видео, публикувано в Туитър през нощта.

По-късно той обвини Русия в налагане на "ядрен терор" заради възникналия в централата пожар.

Зеленски е провел разговори с редица световни лидери - президентът на САЩ Джо Байдън, премиерът на Великобритания Борис Джонсън, премиерът на Канада Джъстин Трюдо, както и генералният директор на Международната агенция по атомна енергия Рафаел Роси.

“Руската армия обстрелва от всички страни Запорожката АЕЦ, най-голямата в Европа”, написа Кулеба през нощта. “Вече започна пожар. Ако избухне, ще бъде 10 пъти по-голямо от Чернобил! Руснаците трябва НЕЗАБАВНО да спрат огъня, да допуснат пожарникари, да установят зона за сигурност.”

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG