Връзки за достъпност

Извънредни новини

Антивоенните протести в Русия не спират. Властите задържаха над 4700 души в неделя 


Полицаи в Екатеринбург пълнят автобус с антивоенни протестиращи
Полицаи в Екатеринбург пълнят автобус с антивоенни протестиращи

Протестите в Русия срещу войната в Украйна не спират въпреки масовите арести, предприети от полицията още в първите дни след началото на военната инвазия на 24 февруари. Над 4700 участници в антиваоенни демонстрации са задържани в над 60 руски града в неделя, съобщи местната правозащитна организация ОВД-Инфо, цитирана от БТА.

Според данните на руските правозащитници най-много арести са извършени в столицата Москва - повече от 2200, както и в Санкт Петербург - над 1200. Така от началото на антивоенните протести в Русия общият брой на задържаните надхвърли 13 000 души, отбелязват от ОВД-Инфо, цитирани от Ройтерс и Би Би Си.

"Не на войната!" Руснаците, които не се плашат от арестите
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00

“По същество ставаме свидетели на военна цензура”, обобщи говорителката на правозащитната организация Мария Кузнецова, цитирана от Ройтерс. По думите ѝ в неделя са проведени големи протести “дори в сибирските градове, където рядко сме виждали такива арести”.

Тези масови демонстрации стават факт, след като по-рано през миналата седмица известният критик на Кремъл Алексей Навални, който излежава присъда в трудов лагер, призова сънародниците си да протестират всеки ден, защото Русия не трябва да бъде “нация от уплашени страхливци”.

Изразяването на несъгласие с Кремъл обаче силно беше затруднено с редица законодателни промени през последните години, коментират правозащитници. “Въпреки че руското законодателство избягва изрично използването на термини като “разрешение“ или “забрана“... то на практика изисква организаторите да търсят разрешение за своите събрания“, отбелязват от Амнести интернешънъл, цитирани от Би Би Си.

“Във всяко полицейско управление може да има повече задържани от публикуваните списъци“, съобщи създадената през 2011 г. ОВД-Инфо в неделя, уточнявайки, че огласява само имена на хора, за които има сигурна информация, че са били арестувани.

Около 2000 души се включиха в антивоенния протест в Алмати, Казахстан
Около 2000 души се включиха в антивоенния протест в Алмати, Казахстан

На този фон антивоенни протести се проведоха и в много други държави, включително дори в съюзническата на Русия - Казахстан. Демонстрации имаше за пореден път във Великобритания, Белгия, Испания, Италия и други.

В самата Украйна руските войски, окупирали южния град Нова-Каховка, откриха огън, за да се опитат да разпръснат антивоенни демонстранти. Видео от града, който се намира в Херсонска област, показва протестиращи, които призовават руснаците да се “приберат вкъщи“, а те им отговарят със стрелба във въздуха и шокови гранати.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG