Връзки за достъпност

Извънредни новини

България не предвижда затваряне на ТЕЦ-ове по Плана за възстановяване


Асен Василев защити отказа на правителството за затваряне на въглищните централи с гарантирането на енергийната независимост на страната
Асен Василев защити отказа на правителството за затваряне на въглищните централи с гарантирането на енергийната независимост на страната

България не предвижда да затваря топлоелектрически централи заради Плана за възстановяване и устойчивост и Зелената сделка. Това обяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев от трибуната на парламента в петък.

По думите на Василев според новия План за възстановяване и устойчивост на страната не се предвижда затварянето на 1600 мегавата мощности от централите в Маришкия басейн. Той подчерта, че сигурността на българската енергийна система е гарантирана.

Министърът добави, че 1,8 млрд. лева от Фонда за справедлив преход ще бъдат насочени към затварянето на ТЕЦ-овете „Брикел“ и „Бобовдол“. Двете електроцентрали от години са свързвани с бизнесмена Христо Ковачки.

„Не го приехме този план. Казахме, че това за българската енергийна система не работи и започнахме преговори с Комисията, така че това да бъде спряно и да се стигне до план, който Комисията може да приеме, който изпълнява целите на Зелената сделка, но който не нанася такава смъртна опасност на българската енергийна система“, каза Василев и подчерта, че предвидената в предишна версия на плана газова централа няма да бъде строена.

Той добави, че т.нар. „американски“ централи, които също работят в Маришкия басейн, няма да бъдат затваряни и припомни, че имат гарантирани договори за изкупуване на енергия до 2026 г. Правителството е поело ангажимент въглеродните емисии, които се отделят от работата на централите, да бъдат намалени с 40%, а възможностите за това са вързани с миксиране на горивото и по-малко дни на работа.

Финансовият министър спомена като допълнителни точки от Плана за възстановяване изграждането на мощности за съхранение на енергия като батерии и други, част от които да бъдат произвеждани в България. От ГЕРБ и ДПС определиха тези планове на правителството като „нереалистични“ заради сериозната промяна в цените на суровините и неясната продължителност на живота на батериите.

По Плана за възстановяване България ще получи над 6 млрд. евро финансиране под формата на грантове. Процедурата предвижда и възможности за нисколихвени заеми, от които страната не се възползва.

Съдържанието на самия план остава все още неясно, тъй като той не е публикуван от правителството. Досега промени бяха извършвани няколко промени – първо от предишния редовен кабинет на ГЕРБ и Обединените патриоти, а по-късно и от служебните кабинети.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG