Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Булгаргаз" ще предложи близо 40% увеличение на цената на газа от май


След понижението в първите месеци на годината цената на газа отново започна да расте заради санкциите срещу Русия, породени от инвазията в Украйна
След понижението в първите месеци на годината цената на газа отново започна да расте заради санкциите срещу Русия, породени от инвазията в Украйна

„Булгаргаз“ ще предложи цена на газа от 157,73 лв. (80,65 евро) за мегаватчас от месец май. Това става ясно от прогнозните данни на дружеството, публикувани на сайта им.

Това е повишаване с 38,7% в сравнение със стойността на синьото гориво към днешна дата, което се продава за 113,73 лв. за мегаватчас. Новината идва на фона на значителното покачване на цената на газа на международните пазари, където в началото на седмицата беше достигната цена от 345 евро за мегаватчас.

В края на април „Булгаргаз“ ще съобщи окончателното си решение като е възможно цената тогава да бъде променена. Окончателното решение се взема от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Темата за цената на газа се превърна в една от основните от началото на управлението на коалиционното правителство, оглавявано от Кирил Петков. От средата на 2021 г. цените бележат рекордни стойности като причина за това първоначално стана повишеното потребление, свързано с възстановяването на икономиките от COVID-19. В последните седмици повишението на цената е свързано и с последствията от санкциите, наложени на Русия заради инвазията в Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG