Връзки за достъпност

Извънредни новини

"По време на война командирите не се сменят". ГЕРБ преизбра Борисов и ръководството си


Бойко Борисов
Бойко Борисов

Втората по големина партия в парламента ГЕРБ преизбра за свой председател досегашния си лидер и бивш премиер Бойко Борисов. Това се случи в неделя по време на най-висшия форум на партията - Националната конференция. Тя се проведе в “Интер експро център” в София.

За Борисов гласуваха точно 943 делегати, като нямаше нито един глас “против” или “въздържал се”.

Настоящите заместници на Борисов - Томислав Дончев и Даниел Митов - бяха преизбрани на заместеник-председалските постове бяха.

“По време на война командирите не се сменят”, каза лидерът на ГЕРБ, когато предложи Дончев и Митов да запазят позициите си.

Извършени бяха промени в Изпълнителната комисия на партиятра - тясното партийно ръководство. На мястото на бившата депутатка и председателка на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова беше избран народният представител Делян Добрев.

Останалите членове на Изпълнителната комисия бяха преизбрани. В нея за още един мандат ще са: кметовете на София и Бургас Йорданка Фандъкова и Димитър Николов, депутатите Деница Сачева, Костадин Ангелов, Иван Тотев и Илтер Бейзатов, отказалите се от парламента бивши депутати Тодор Тодоров и Вежди Рашидов, бившата председателка на Народното събрание и загубила мандат в Кърджали Цвета Караянчева, кметът на Стара Загора Живко Тодоров и кметът на столичния район "Сердика" и областен координатор на ГЕРБ - София, Тодор Кръстев.

Димитър Главчев пък беше преизбран за председател на контролната комисия.

Стратегия за предсрочни избори

По време на Националната конференция стана ясно, че ГЕРБ работи за “ново управление на страната”. В декларация на партията, представена от Костадин Ангелов, се казва, че формацията трябва да сформира постоянни екипи с антикризисна програма за управление на България.

Делегатите на Националната конференция приеха, че ще създадат постоянно действащ Национален предизборен щаб, който заедно със структурите на партията в кратък срок да представи стратегия за явяване на предсрочни избори.

"Тази държава не бива да бъде изпусната, както е изпусната в момента. Кирчо да върви да говори по някаква канадска телевизия, защото на Кирчо трябва да му е ясно, че държавата, в която той дойде, е построена от нас българите", каза пред партията бившия министър на културата Вежди Рашидов.

Той твърди, че настоящото управление “няма нужда да ни унижава с чуждите си дипломи”. И добави: “да унижават лекарите, медиците ни, творците ни, които са създали тази България, каквото е сега. Те просто дойдоха наготово”.

Бившият депутат Спас Гърневски постави още една задача - “възстановяване на демокрацията”.

Делян Добрев прогнозира, че “нещата ще се развиват по-лошо”. И обясни какво има предвид: ще се появи "звярът на рецесията", ще има висока инфлация, безработица, фалити и глад.

Пред делагтите Борисов каза, че не възнамерява да “крепи” управляващата четворна коалиция. Той за пореден път изрази съмнения в честността на изборите през ноември, на които ГЕРБ остана втора политическа сила. “Много искаха да ме сменят, много им се щеше дворът да остане без овчарско куче. Още имате нужда от мене. Много са подли, много са зли, още имате нужда от кучето”, каза още лидерът на ГЕРБ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG