Връзки за достъпност

Извънредни новини

Иво Стаменов - Отто, който подари смях на 14 украински деца


Иво Стаменов - Отто
Иво Стаменов - Отто

Той е познат като почти всякакъв - художник, майстор, тонрежисьор, бил е осветител и звукар в театър. А от преди няколко дни в социалните мрежи го нарекоха и “арттерапевт” - нещо, което Иво Стаменов - Отто категорично отказва да бъде.

Конкретният повод за новия му етикет е, че Отто, който от години увлича в творчески ателиета стотици деца в България и чужбина, сега решава да разведри украински деца, потърсили закрила в България.

Така под неговото ръководство 14 украинчета, избягали от войната, която Русия започна в страната им на 24 февруари, сглобяваха самолети в рамките на благотворително творческо ателие за хлапета.

“Исках да помогна и се запитах как ще е най-хубаво. Отговорът веднага дойде сам”, казва пред Свободна Европа Иво Стаменов. Творецът традиционно организира ателиета за деца, в които малчуганите сглобяват от изработени от него елементи - самолети, детски мебели, коли и други.

“Самолетите не означават само война. Напротив - означават и радост”, казва Отто, който е избрал с децата от Украйна да изработва именно това.

Когато решава да организира благотворително ателие за бежанците, той бързо написва текст, публикува го в профила си във Фейсбук и групата в помощ на бежанците. “Отзивите заваляха мигновено”, казва Отто. И речено - сторено: няколко дни по-късно художникът и 14 записали се предварително деца започват майсторенето на самолети.

"Закъснях с около 2 минути, че дълго се лутах с паркирането и те вече бяха влезли. Беше тихо”, спомня първите си впечатление от срещата Отто.

Иво Стаменов и децата от Украйна.
Иво Стаменов и децата от Украйна.

За да ги предразположи Стаменов, си е написал думи на руски върху лист хартия. “Извиних се, че от 30 години не съм говорил руски и че сега ще чуят изключително лош и неправилен език. Но за по-лесно, ще говорим на руско-английско-български език. Това леко пропука ледовете, а 10 минути по-късно децата ми помагаха вече с думички и ми се смееха”, разказва художникът.

Според него началото на срещата им е била доста по-различна от обичайните ателиета, които организира в София. “Само едно дете не успях да разсмея. А за да се държа самият аз, се стараех да не мисля защо тези деца са тук”, добавя той.

Дори тъжни и стресирани, в крайна сметка хлапетата се смеят на художника. Каквато е и целта му. “Почувствах се като на рок концерт от смеха им. Накрая всички заедно викахме: Самолет, номер 5, давай газ за Бургас”, казва Иво. И добавя, че дори по време на радостните възгласи “продължавах да се сдържам да не ревна”.

Иво вероятно ще повтори ателието за украински деца, но преди това ще представи най-новата си изложба, наречена “Назад и до днес”. В нея освен играчки, изработени от художника, както и негови авторски лампи, също ще присъстват творби на деца, участвали в ателиетата му. Сред експонатите ще присъстват и “животински видове”, измислени от художника.

Иво Стаменов е роден пред 1967 г. в София. Завършва Техническия университет, а заедно с това работи като осветител и звукар в различни театри в града.

После си избира професията тонрежисьор и кариерата му го отвежда в доста частни радиа в България. В един момент скъсва с медиите и поставя началото на собствена фирма за организация на тиймбилдинги.

Напоследък Отто се е посветил основно на работата си с дърво, като тя е най-разнообразна. Художинкът прави от скринове за бижута до през лампи, които по думите му разказват истории. А сега се е концентрирал в новия си проект: Зоооото на Отто.

XS
SM
MD
LG