Връзки за достъпност

Извънредни новини

БОЕЦ осъди прокуратурата за клевета


Георги Георгиев е лидер на сдружението БОЕЦ
Георги Георгиев е лидер на сдружението БОЕЦ

Сдружение БОЕЦ е осъдило прокуратурата да плати обезщетение от 4 хил. лв. заради клеветнически твърдения, съобщава Медиапул. Става въпрос за изказване на заместник-главния прокурор Даниела Машева пред комисията ЛИБЕ в Европейския парламент.

Машева си е позволила писмено да обяви пред евродепутатите, че прокуратурата е атакувана, защото е увредила „икономически интереси“ на мнозина. Заради това засегнатите са предприели атаки срещу прокуратурата, „включително и такива с медиен и политически характер“. Писмото е изпратено в края на септември 2020 г.

Прокуратурата атакува БОЕЦ пред евродепутатите с твърдението, че е връзка с банкера Цветан Василев, който се укрива в Сърбия и „може да се направи обосновано предположение, че действията на представителите на тази неправителствена организация (критиките й срещу прокуратурата) са мотивирани именно от интересите на подсъдимия Василев“.

След завеждане на делото за клевета прокуратурата не е дала никакви доказателства, за да докаже твърденията си.

Съдът намира за напълно доказана тезата на БОЕЦ, че твърденията за връзката на сдружението с Цветан Василев са лъжливи и внушават задкулисни зависимости с лице, обвинено за фалита на КТБ. Решението на съда може да бъде обжалвано.

Цветан Василев е в Сърбия от 2014 г., когато КТБ фалира. Тогава беше образувано дело за източване на банката. Заедно с Василев са обвиняеми още 18 души. В момента делото се гледа на първа инстанция в спецсъда в София, но е още в начален етап. Наблюдаващ прокурор по делото беше Иван Гешев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG