Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Коалицията е такава, че постоянно има напрежение". ПП и ИТН с различни номинации за управител на БНБ


Любомир Каримански и Андрей Гюров са предложенията на ИТН и ПП за управител на БНБ
Любомир Каримански и Андрей Гюров са предложенията на ИТН и ПП за управител на БНБ

Управляващата четворна коалиция издига двама души за поста гуверньор на БНБ. Това са председателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ (ПП) Андрей Гюров и председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси от „Има такъв народ“ (ИТН) Любомир Каримански. Това стана ясно от изказвания на представители на двете партии.

За пръв път името на Каримански като евентуална номинация за поста беше обсъждано още в състава на предишното Народно събрание, като това беше потвърдено от неговата партия и след учредяването на новия парламент. В сряда от профила във Фейсбук на лидера на ИТН Слави Трифонов стана ясно, че партията няма да се откаже от кандидатурата на своя депутат.

„Конкретно за позицията управител на БНБ, аз и моите колеги имаме честта животът да ни е срещнал с човек, за когото сме се убедили, че е най-добрата кандидатура“, гласи публикацията в профила на Трифонов.

Малко по-рано пред медиите кандидатът на ПП Гюров потвърди, че той е „една от номинациите, които се обсъжда в момента“ за поста. Той отрече в коалицията да са възникнали противоречия по темата и определи ситуацията като „нормална“. Малко по-рано депутатката от партията Венеция Нецова-Ангова каза пред бТВ, че „Нашето предложение от „Продължаваме промяната“ е Андрей Гюров, въпреки че сигурно ще е в ущърб на нашата парламентарна група да загубим водача си“.

Първоначално процедурата беше стартирана през февруари и беше даден двадесетдневен срок. До изтичането му на 8 март не беше дадена нито една номинация.

Заради процедурата на избор на гуверньор на БНБ се появиха коментари за „напрежение“ от страна на представители на коалиционните партньори. За това се заговори преди седмица, когато от ИТН получиха подкрепа от трите партии в опозицията - ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ за това процедурата по избор да бъде ускорена. За повече време се обявиха партньорите на ИТН – „Продължаваме промяната“, БСП и „Демократична България“, но техните искания не бяха приети.

В сряда съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов изрази „притеснение“ от подкрепата на опозицията за ИТН. Той определи това за „лош сигнал за състоянието на коалицията“.

„Ако бъде избран гуверньор с гласовете на опозицията, това ще доведе до криза“, каза Иванов. На въпрос дали спорът между ИТН и ПП за поста води до напрежение, той отговори, че „тази коалиция е такава, че постоянно има някакво напрежение“.

Българската народна банка (БНБ) упражнява банков надзор и може да регулира дейността на търговските банки. Тя има правомощия по отношение на паричната политика на страната. Управителят ръководи и контролира дейността на БНБ. Той се избира от Народното събрание и е с мандат шест години. Мандатът на предишния управител на БНБ Димитър Радев изтече на 15 юли 2021 г. Той беше избран през 2015 г. по предложение на ГЕРБ и с гласовете на депутати от Реформаторския блок, АБВ, БДЦ, част от ДПС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG