Връзки за достъпност

Извънредни новини

Почина Мадлин Олбрайт, първата жена държавен секретар на САЩ


Former U.S. Secretary of State Madeleine Albright speaks before an interview in Washington, U.S., November 28, 2016. Picture taken November 28, 2016.

Първата жена държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт почина на 84-годишна възраст. Това съобщи семейството ѝ в сряда, като причината е била заболяване от рак.

Родена в Чехословакия, тя бяга от нацистките и комунистическите преследвания в Европа.

Олбрайт е посланик на САЩ в ООН от 1993 до 1997 г., а след това е назначена за държавен секретар от президента на Демократическата партия Бил Клинтън. Тя служи на поста в Държавния департамент през четирите години от втория мандат на Клинтън.

По това време Олбрайт е най-високопоставената жена в историята на американското правителство.

Клинтън написа в Twitter че Олбрайт е "един от най-добрите държавни секретари, изключителен посланик на ООН, брилянтен професор и необикновено човешко същество".

Бившият президент от партията на Републиканците Джордж Буш, който често е бил критикуван от Олбрайт, написа в социалната мрежа: „Лора и аз сме съкрушени от новината за смъртта на Мадлен Олбрайт. Тя изживя американската мечта и помогна на другите да я реализират.”

Олбрайт получава президентския Медал на свободата, най-високото отличие за цивилни в държавата, от президента Барак Обама през 2012 г.

Като посланик в ООН Олбрайт настоява за по-твърда позиция срещу етническите сърби в Босна и Херцеговина, след като босненско-сръбските военни обсадждат столицата Сараево, убивайки най-малко 10 000 войници и цивилни.

Като държавен секретар тя изиграва ключова роля в убеждаването на Клинтън за военна намеса срещу югославския и сръбския лидер Слободан Милошевич вследствие на отношението му към етническото албанско население на Косово през 1999 г. Косовските власти приветстват Олбрайт за ролята, която изиграва за независимостта на страната им.

"Тя ни даде надежда, когато нямахме такава", написа президентът на Косово Вьоса Османи във Фейсбук. "Тя стана гласът и ръцете ни, когато нямахме нито глас, нито ръка. Ня припозна болката на нашите хора, защото тя самата беше преживяла гонения", добави тя.

Олбрайт е родена близо до Прага през 1937 г. с името Мария Яна Корбелова. Семейството ѝ бяга от Чехословакия през 1939 г. и прекарва годините на Втората световна война в Лондон. След войната, когато комунистическите режими превземат Източна Европа, баща ѝ, чешки дипломат, отвежда семейството в САЩ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG