Връзки за достъпност

Извънредни новини

Плюс мен. Как здравното министерство иска да завърши ваксинационния процес срещу COVID-19


На 21 март Министерството на здравеопазването обяви началото на мащабна кампания със заглавие „Плюс мен“, целяща повишаване на доверието във ваксините срещу COVID-19, а с това – и ваксинационното покритие. На същата дата, случайно или не, влезе в сила заповедта на здравния министър, с която се отменя изискването за представяне на зелен сертификат в закритите публични пространства.

Тези две събития дават противоречиви сигнали за твърдостта, с която институциите смятат да променят негативния образ на България като европейската държава с най-ниско ваксинационно покритие и най-много изгубени човешки животи в двете години на пандемия от COVID-19.

Къде сме в момента?

В края на зимата и на омикрон-вълната в България са ваксинирани по-малко от 30% от населението. За сравнение, Европейският съюз още през есента на 2021 г. постигна своята цел за 70% ваксиниране на населението на съюза, като има държави с над 90% ваксинационно покритие. Липсата на достатъчно достоверна информация за ваксините срещу COVID-19, преболедуване на вируса и наличие на хронични заболявания са сред най-често назоваваните причини за отказ от ваксинация срещу COVID-19 към момента. Това става ясно от национално представително проучване, проведено от „Галъп интернешънъл болкан“ по поръчка на Министерството на здравеопазването в последната седмица на месец февруари.

Резултатите от проучването сочат, че една пета (21,2%) от неваксинираните у нас посочват като причина за отказ от ваксинация към преболедуване на вируса. Също една пета (19,1%) от хората вярват, че ваксината всъщност би навредила поради наличие на съпътстващи заболявания, алергии или други причини. Сходни са дяловете и на онези, които не се чувстват уверени във ваксините срещу ковид (19,1%) и на онези, които ги отхвърлят като цяло (18,6%). За 14,4% от неваксинираните у нас ваксините не помагат или „не пречат да го изкараш“. В 11,7% от отговорите личи аргументът „създадоха ги подозрително бързо“. Около 6% от хората са били посъветвани да не се ваксинират от личните си лекари.

На този фон

Министерството на здравеопазването си поставя за цел до такава степен да „обърне“ тренда, че да постигне европейската цел – 70% ваксинационно покритие на населението.

“COVID-19 не е изчезнал. Затова започваме тази кампания и си поставяме две цели – да предпазим населението от тежко боледуване и смърт, и да намалим постковид синдрома“ обясни заместник-министърът на здравеопазването д-р Петър Грибнев.

Екипът на кампанията е изцяло съставен от експерти на институцията, обединени от разбирането, че в настоящата ситуация тези цели могат да бъдат изпълнени само с комуникационни инструменти.

„Облекчаваме мерките, защото обществото се измори. Но си даваме сметка, че с това ваксинационно покритие в България има риск при следваща вълна“, аргументира се Грибнев. По думите му зеленият сертификат е изиграл своята роля в пика на делта-вълната, ограничавайки рисковите контакти между хората.

„Плюс мен“ е насочена най-вече към представителите на най-уязвимите от COVID-19 групи хора – възрастните, хронично болните, работещите в рискова среда и живеещите в рискова социална среда. Цялото съдържание, което ще се използва в рамките на кампанията е събрано в специалния сайт https://plusmen.bg , към него е създадена и страница в социалните мрежи, на която ще се разчита за популяризиране на съдържанието в дигитална среда.

Стремежът на министерството е да намали въздействието на дезинформацията относно ваксините срещу COVID-19, като насити информационната среда с достатъчно подробна, ясна и достъпна достоверна информация, която да достигне до таргетираните групи по удобни за тях начини.

Работа на терен

„Не можем да задължим лекарите да ваксинират, но ще направим всичко възможно да ги убедим да го правят“. С тези думи зам. министър Грибнев илюстрира един от приоритетите на „Плюс мен“ – да бъдат убедени възможно най-голяма част от работещите в здравеопазването в безопасността, ефективността и ползата от ваксинирането срещу COVID-19. Това е процес, който вече тече, казва той.

„Успяхме да убедим голяма част от експертните съвети, и те се престрашиха за първи път да препоръчат ваксиниране. Това се дължи до голяма степен и на факта, че в света вече има поставени милиарди дози ваксини и има много данни в подкрепа на подобни препоръки“, коментира Грибнев.

Само един пример за подобна нова препоръка е тази за проактивно ваксиниране на бременни жени. От министерството отчитат, че вече текат семинари с работещите в центровете за спешна медицинска помощ, които са на първа линия в контакта с пациенти. Предстои активна работа и с общопрактикуващите лекари. Друг партньор, на който ведомството разчита, за да бъде пренесено посланието в полза на ваксинацията, е Националната мрежа на здравните медиатори, които ще работят пряко с хората от уязвимите общности.

Кога ще „завърши“ ваксинационния процес?

„Според мен ще можем да кажем, че ситуацията вече е по-безопасна, едва когато достигнем европейската цел от 70% ваксинирано население“, формулира целите на екипа Петър Грибнев.

Интензивният етап на кампанията „Плюс мен“ засега е планиран за период от два месеца. Тя обаче ще продължи „толкова, колкото е необходимо“, убеден е заместник-министърът.

* Становищата, изказани в рубриката „Мнение“, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.

  • 16x9 Image

    Надежда Цекулова

    Надежда Цекулова е завършила е журналистика в Софийски университет и дълги години работи като журналист с интереси в сферата на здравеопазването, социалната политика и човешките права. Основна част от професионалния ѝ път преминава в програма "Хоризонт" на Българското национално радио. Има активна дейност за подобряване достъпа до здравеопазване на уязвими групи с фокус върху детското и майчиното здраве.

XS
SM
MD
LG