Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Обща историческа съдба". Как украинците могат да се окажат "съотечественици" на руснаците


Константин Затулин, депутат от партията на Путин "Единна Русия". Снимката е архивна.
Константин Затулин, депутат от партията на Путин "Единна Русия". Снимката е архивна.

Москва се готви да включи в понятието "съотечественик" всеки украинец, говорещ руски език. Предложение за това е внесено в долната камара на руския парламент - държавната Дума. Освен за украинците, подобен статут е предвиден и за беларусите. Аргументът е в това, че "представителите на беларуския и украинския народи [са] свързани с държавообразуващия [руски] народ чрез обща историческа съдба и култура".

Автор на предложението е депутатът от "Единна Русия" Константин Затулин, който е зам.-председател на парламентарната комисия по връзките с руските граждани в чужбина.

Текстът, който Затулин е внесъл в парламента, е за промяна на закон от 1999 г., който се казва "За държавната политика на Руската федерация към съотечествениците зад граница".

Сега съществуващите текстове определят като съотечественик всеки човек, който е живял на територията на бившия СССР, както и неговите роднини по права линия. Новото предложение запазва старите формулировки, но добавя изричното споменаване на украинците и беларусите, както и изискването те да говорят руски език, за да бъдат признати за "съотечественици".

Над 70% от жителите на Беларус говорят вкъщи на руски език, сочат данни от преброяването на населението през 2019 г.

37% от украинците предпочитат руския език за основен език в работата си, а други 21% са готови да работят както на украински, така и на руски език, сочат данни на центъра "Разумков" от 2015 г. Според последното преброяване, проведено през 2001 г., близо 30% от украинците определят руския език за роден.

Предложението за изменение на закона е внесено по време на войната срещу Украйна, започната от Русия на 24 февруари 2022 г. Сред аргументите, изтъквани от президента Путин, е нуждата Русия да "защити" жителите на Донбас, преобладаваща част от които са рускоезични.

"Или ще победим, или Путин ще загуби"
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:47 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG