Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мерките срещу COVID-19 отпадат от 1 април. Носенето на маски и дистанцията ще са препоръчителни


Асена Сербезова
Асена Сербезова

От 1 април България няма да бъде в ситуация на извънредна епидемична обстановка. Това съобщи министърът на здравеопазването Асена Сербезова. Отпадат задължителното носене на маска, ограниченията за посещения на обекти на закрито и забраната за свиждания в болниците.

“Време е да направим крачка към живота такъв, какъвто го познавахме преди 13 март 2020 г.”, каза Сербезова.

Тези мерки бяха въведени заради пандемията от COVID-19 през март 2020 г. Те бяха променени няколко пъти. В отделни периоди бяха ограничавани посещенията на обществени места на закрито и на открито, а през есента на 2021 г. като условие за достъп до редица публични обекти беше въведен сертификат за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест за COVID-19. Това изискване отпадна в началото на март.

Спазването на дистанция и носенето на маски при струпване на хора остават препоръчителни. Глоби за неспазването на препоръките няма да има.

“От поведението на всички нас зависи каква ще е статистиката на новозаразените с инфекцията”, каза още Сербезова. По думите ѝ развитието на епидемичната обстановка ще се наблюдава в следващия месец, за да се оцени как се променя разпространението на COVID-19.

Ще има възможност и занапред да се налагат противоепидемични мерки, без да се обявява извънредна епидемична обстановка. Това ще става със заповед на здравния министър и на местните регионалните здравни инспекции.

От мерките, които са в сила сега, отпадат:

  • Задължението за носене на маска в закрити обществени места;
  • Задължението за спазване на дистанция;
  • Ограниченията за посещение на обекти на закрито;
  • Ограниченията за обучението във висшите училища;
  • Забраната за свиждания в болниците;
  • Изискването за допускане на работа на не повече от 50% от персонала.

В сила остават:

  • Възможността НЗОК да плаща на лекарите за работа при неблагоприятни условия;
  • Удължаването на действието на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК;
  • Изолацията на заразени и карантината на контактни;
  • Граничният здравен контрол.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев каза, че е прибързано да се смята, че пандемията е свършила. Той добави, че България е сред четирите страни в ЕС с най-ниски стойности на заболеваемост, наред с Румъния, Унгария и Полша.

“Начинът да сведем рисковете от връщането към нормалния начин на живот до минимум е като запазим някои от най-елементарните и най-лесно изпълними, но ефективни мерки за прекъсване предаването на заразата. Преди всичко това е физическата дистанция”, каза Кунчев.

Той добави, че силно препоръчително ще остане носенето на маски в градския транспорт, в лечебни заведения и в помещения с лоша вентилация, при струпване на много хора на открито и при възрастните и хората с хронични заболявания.

Зоните към болниците за лечение на COVID-19 ще бъдат закрити след 1 април и тяхното финансиране ще спре. От 1 април личните лекари няма да могат да издават направление за безплатен PCR тест за коронавирус.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG