Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия отрече убийствата на цивилни в Буча и нарече снимките на трупове "поредна провокация" 


Един от най-разпространяваните кадри с тела на убити цивилни жители на Буча
Един от най-разпространяваните кадри с тела на убити цивилни жители на Буча

Министерството на отбраната на Русия отрече в неделя руски военни да са отговорни за екзекуции на цивилни украинци в град Буча, разположен близо до столицата Киев.

Градът беше окупиран от руската армия, която се изтегли през последните дни от Киевска и Черниговска области. След оттеглянето на руснаците в Буча влязоха украински войници, придружени от чуждестранни репортери, които предадоха, че улиците на града са осеяни от десетки трупове на цивилни, някои от които са с вързани на гърба ръце.

Местните власти съобщиха и за масов гроб, в който са заровени телата на над 300 местни жители. Редица информационни агенции разпространиха снимки на лежащи по улиците на Буча трупове, както и на масов гроб, засипан с пясък, от който стърчат части от тела на убити цивилни.

"Всички публикувани от киевския режим снимки и клипове, уж свидетелстващи за някакви "престъпления" на руските военни в град Буча в Киевска област, са поредна провокация", твърди руското военно министерство в изявление, разпространено от руското посолство в София в неделя вечерта.

Москва заявява, че "когато това населено място беше контролирано от руските въоръжени сили, нито един жител не пострада от каквито и да са насилствени действия".

"Изходите от града не бяха блокирани. При това южните покрайнини на града, включително жилищни квартали, денонощно бяха обстрелвани от украинските войски от едрокалиберна артилерия, танкове и реактивни системи за залпов огън", се казва още в изявлението на руското Министерство на отбраната.

Оттам допълват, че руските сили изцяло са се оттеглили от Буча още на 30 март, подчертавайки, че на следващия ден, 31 март, кметът на града Анатолий Федорук е потвърдил, че там вече няма руски войници, "но даже не спомена за някакви разстреляни по улиците мирни жители с вързани ръце".

"Не предизвиква никакво съмнение това, че това е фалшификации. Това, че киевските власти са ги организирали, а сега ги разпалват, е престъпление. А това, че Западът от своя страна ги разпространява и добавя максимален резонанс, прави го съучастник в това цинично и безнравствено престъпление", коментира зам.-председателят на Съвета на Федерацията на Федералното Събрание на Русия Константин Косачев.

Западът остро осъди в неделя случилото се в Буча, определяйки го като военно престъпление на руските въоръжени сили.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG