Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Убивали са от скука". Нови десетки тела бяха намерени в мазета в Буча


Телата на петима мъже са открити в мазето на санаториум за деца в Буча след изтеглянето на руската армия от района. Снимката е от 4 април 2022 г.
Телата на петима мъже са открити в мазето на санаториум за деца в Буча след изтеглянето на руската армия от района. Снимката е от 4 април 2022 г.

Повечето от хората в Буча са били убити с изстрел в главата, някои от тях в гръб. Има жени, убити голи, и мъже, по чиито тела има следи от изтезания. Това става ясно дни след като руската армия напусна град Буча в Украйна и остави след себе си десетки убити цивилни.

В събота и неделя бяха публикувани първите журналистически репортажи от града, който прекара над месец под руски контрол. Кадрите шокираха международната общност, която обеща по-твърди санкции срещу Русия и призова за съд над хората, извършили военни престъпления.

Трупове по улиците и масови гробове. Какво остава след руската армия
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00

В понеделник по-голямата част от града беше обезопасена от украинската армия, появиха се първите разкази на очевидци, а от мазетата на сградите бяха извадени още десетки безжизнени тела. Част от убитите са жени, някои от тях са открити съблечени и със следи от изнасилване.

"Убивали са ги от скука", казва жител на града пред телевизия Current Time. Той посочва мъж, убит до разпилените картофи, които е носил, хора, загинали под велосипеда си, който е паднал върху тях след изстрела.

Друг очевидец описва местно семейство, готвило и сервирало на руските войници, а после убито след заповедта за изтегляне на руската армия.

Оцелелите жители оспорват твърдението, че са имали телефонна и интернет връзка с външния свят, както казват руските власти. "На втория или третия етаж на някоя сграда човек можеше за кратко да хване клетка. След време забелязахме, че руските войници взривяват местата, от които е можело да се проведе по-дълъг разговор", казва жител на Буча, успял да избяга от града в началото на март.

По-рано Русия каза, че докато се е намирала на място, не е пострадал "нито един цивилен", а комуникациите не са били прекъсвани.

Москва заведе дело за Буча. То не е за престъпленията, открити там, а за разпространяване на невярна, според Кремъл, информация, че такива престъпления са били извършени.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG