Връзки за достъпност

Извънредни новини

От София до Холивуд. Пенка Кунева, която с музиката си се бори за правата на жените


Пенка Кунева
Пенка Кунева

Тя е сред малкото успешни композиторки на филмова музика в Холивуд и дори е работила с легенди като Ханс Цимер. Тя се казва Пенка Кунева и в неделя беше сред отличените с награда “Грами” в категория “Класическа колекция” за изключителни постижения в музикалната индустрия през миналата година.

Българката е сред авторите на саундтрака на филма “Жени воини: Гласовете на промяната”, който представя няколко вдъхновяващи истории на известни жени, борещи се за равноправие. Сред тях са покойната съдия от Върховния съд на САЩ Рут Бейдър Гинсбърг, активистката за образование сред жените Малала Юсуфзай и природозащитничката Грета Тунберг.

Саундтракът към филма е част от мултимедиен концерт, записан на живо в Рига през 2020 г. Кунева е композирала половината от общо 14-те части на албума.

Сред тях са тази за движението срещу сексуални посегателства над жени “Me Too” и тази за епидемията от СПИН през 80-те години на миналия век, когато здравето на жените е било пренебрегвано от властите заради схващането, че риск от заразяване с ХИВ има само сред гей мъжете.

Две неща най-много ме вълнуват и най-много се гордея - това, че съм българка и също така, че историите на тези жени ще бъдат чути.

“Жени воини: Гласовете на промяната“ е създаден по идея на Ейми Андерсън, която заедно Марк Матсън и Лолита Ритманис като продуцент на албума получиха наградата “Грами” в неделя вечерта. По време на церемонията Андерсън определи композиторите в проекта като “отбор-мечта.“

“Две неща най-много ме вълнуват и най-много се гордея [с тях] - това, че съм българка и също така, че историите на тези жени, които са се борили за прогрес, ще бъдат разказани, ще бъдат чути”, коментира Кунева пред Нова телевизия по повод наградата.

На въпрос дали, след като е била сред номинираните, е очаквала, че саундтракът на филма ще получи награда, тя призна, че не е била изненадана, “защото проектът беше уникален, музиката беше силна - много добре направена, много добре продуцирана”.

Пенка Кунева е познато име в Холивуд. Тя е композирала музика за филми като “Принцът на Персия”, “Мумията”, “Трансформърс”. Нейна музика озвучава и изложбата “Герои и легенди“ в Космическия център Кенеди, припомня БНР.

Кунева е завършила Националното музикално училище “Любомир Пипков” в София с пиано и Националната музикална академия с теория. През 1990 г. заминава за САЩ със стипендия за обучение по композиция в университета “Дюк”, а през 1997 г. защитава докторат по композиция в и започва кариерата си на композиторка в Холивуд.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG